Többszörös ünnepre készülnek a szőregiek: az idén lesz 200 éves a római katolikus templom, melyben az országszerte ismert ferences rendi szerzetes, Böjte Csaba testvér celebrál szentmisét.

Az atya örömmel mondott igent Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő felkérésére, így október 8-án, szombaton 10 órakor ő szolgál a szőregi katolikus templomban.

A Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária egyik elnevezése, nagyon nagy fontossággal bír a magyar katolikus hívők között. Ekkor emlékeznek meg Mária magyarokat oltalmazó pártfogásáról, s ilyenkor kérik közbenjárását nemzetünkért és országunkért. A magyarok Szűzanyába vetett hite és hozzá való szoros kötődése, illetve az ünnep eredete is Szent István királyunkhoz köthető, aki halálos ágyán – bizonyos feljegyzések szerint – Mária kezébe ajánlotta lelkét, és oltalmát kérte a szent egyházra.

A szőregi katolikus templomot a korábbi pusztulása miatt 1811-ben kezdték el építeniVedres István tervei alapján, klasszicista stílusban, s 1816. november 25-én szentelték fel, Alexandriai Szent Katalin tiszteletére.

A templom azóta több felújításon is átesett, a közelmúlt legnagyobb rekonstrukciója 2012-ben az akkori plébános, Gruber László és Rózsavölgyi József kezdeményezésére történt meg. A 19 millió forintos beruházást a szőregi plébánia és a részönkormányzat is támogatta.

Bár az Alexandriai Szent Katalin római katolikus templom „csak” novemberben ünnepli 200 éves létét, természetesen Böjte atya is megemlékezik e jeles évfordulóról szombaton.

A helyiek nagy izgalommal és szeretettel várják Csaba testvért, akinek kisebb meglepetéssel is készülnek. Az atya csodálatos és emberfeletti módon pártfogolja a hátrányos helyzetű, határon túl élő gyerekeket, akiknek Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő gyűjtést szervezett. Az akcióhoz a szőregi plébános, Nagy Róbert atya, a szőregi bölcsőde, a Szőregi Baráti Társaság, a Szőregi Gazdakör és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság is örömmel csatlakozott. A befolyt pénzgyűjteményből az adakozók tisztítószereket vásároltak Böjte atya pártfogoltjai számára.

„Nagy öröm számomra, hogy ennyien csatlakoztak a gyűjtéshez. Köszönöm Móriczné Narancsik Hedvignek, a szőregi bölcsőde vezetőjének, hogy továbbvitte az akció hírét a közintézmények vezetőinek, s hirdette a gyűjtést a szülők körében is! Köszönöm az adakozóknak az adományt! Újszegedről is kaptunk segítséget: Pocsai Blanka, a Gregor József Általános Iskola igazgató asszonya ábécés könyveket és tanszereket ajánlott fel a gyerekeknek. Remélem, hogy más szőregi közintézmények is csatlakoznak hozzánk. Szeretettel várunk mindenkit a szentmisére!” – nyilatkozta Rózsavölgyi József.

szegedma.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Gémes Sándor