Tarthatatlan, hetvenes éveket idéző állapotok uralkodnak az UTC létesítményeiben. Kothencz János újszegedi képviselőkkel vizsgálta meg az infrastruktúrát, ahol a szegedi sportélet számára több izgalmas bejelentés is született: a Gregor-iskola hamarosan új tornacsarnokkal, Szőreg pedig műfüves pályával gazdagodik.

Újszegedi képviselőkkel karöltve járta be az UTC pályáját és annak épületeit szombat délelőtt Kothencz János. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelöltet Gidai Sándor klubelnök vezette körbe, megmutatva neki a létesítményt, melynek nagy része sportbaráti jóindulattal is legfeljebb retronak minősíthető. „1991-ben került a klub tulajdonába ez az újszegedi ingatlan, melyet még a kendergyártól vett át. Az elmúlt évtizedek során szűk lehetőségeinkhez mérten építgettük ki, tettük működőképessé a sporttelepet, jócskán lenne azonban javítanivaló” – mondta el a körsétán Gidai Sándor. A négy szakosztályt is működtető, 430 sportolót megmozgató UTC csak egyetlen edzőpályával működik, a pálya szélén leselejtezésre érett padsorokkal, az öltözőben pedig a hetvenes éveket idéző felszereléssel.

„Szeged sportéletének egy emblematikus szereplője az UTC klubja, ennek ellenére rendkívül elmaradott infrastruktúrával, hiányos felszereltséggel kénytelen működni. Az öltözők, közös helyiségek a hetvenes-nyolcvanas évek világát idézik, amely súlyos gondot jelent egy olyan klub esetében, amely közel félezer ember sportolásáról gondoskodik” – mondta el Kothencz János. Hozzátette, polgármesterré választása esetén első intézkedései közé venné a szegedi sportlétesítmények állapotának átfogó felülvizsgálatát, a felújítások megtervezését. Kifejtette azt is, hogy nem elhanyagolható a gyermekek életében a sport, mint szocializációs közeg sem, az itt folyó nevelői munka és a fiatalok küzdeni akarása a pályán komoly lépéseket jelentenek az egészséges életszemlélet kialakítása felé.

Pocsai Blanka Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő a Gregor József Általános Iskolában felépülő sportcsarnok és az UTC klubjának kapcsolatáról beszélt a bejáráson. „Nagyon hasznosnak tartom az egyesület oktatási intézményekkel való együttműködését, a Gregor-iskola diákjai egy nyári táborozáson is részt vettek itt. Az UTC-vel karöltve szeretnénk megvalósítani az itt lakók egy régi álmát, hogy az iskola, és ezáltal Újszeged is egy könnyűszerkezetes új sportcsarnokkal bővüljön. Terveink szerint 1-2 éven belül sikerülhet ezt megvalósítani” – jelentette be a képviselő.

Rózsavölgyi József, Szőreg önkormányzati képviselője is bejelentéssel készült az eseményre. „Már tavaly felvetettük egy nagyméretű műfüves pálya lehetőségét, hiszen a füves pályákat ősszel és tavasszal nem tudják használni a játékosok. Beadtunk egy pályázatot, amit meg is nyertünk, így jövőre elkezdődhet a kiépítése. A fejlesztésnek nem csak a szőregiek örülhetnek, hiszen Tiszaszigetről és az UTC-től is várjuk majd a labdarúgókat” – mondta el Rózsavölgyi József az újszegedi pályán.

Íjászat és frizbi az UTCabálon

Az utóbbi években már hagyománnyá vált UTCabál szombat délután is visszatért az újszegedi Kertész utcába. A családi napra ezúttal is több tucat felnőtt és gyermek látogatott el, akik kipróbálhatták az íjászatot, frizbizhettek, illetve a Pázsit és az UTC nagypályás edzőmeccsét is megtekinthették. “Hatvan-hetven fő részvételével, jó hangulatban tartottuk meg idén is a családi napunkat, melyet este egy ízes jókai bablevessel, majd szintetizátoros mulatsággal zárunk” – mondta el a SZEGEDma kérdésére Gidai Sándor. Kohári Nándor önkormányzati képviselő portálunknak hangsúlyozta: az UTC Csongrád megye egyik legősibb klubja, így a sportszerető emberek számára különösen nagy értékkel bír. Megmaradása és továbbélése nem csak Újszeged, de Szeged egészének érdeke.

Illés Attila, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor / szegedma.hu