Nem véletlenül időzítették mostanra a helyi ünnepet, már évek óta a szegedi gyereknapi programok után kapnak egy teljes napot a gyerekek. A cél az, hogy a szőregi családoknak is legyen egy alkalom, ahol „szűkebb” körben együtt lehetnek.

Bár évtizedek óta Szeged része Szőreg, az itt élők mégis egy önálló közösséget alkotnak. Ezt a helyi kötődést erősíti a gyereknap is, amit Avramov András képviselő szerint pont azért szerveznek a hivatalos gyereknap utáni hétvégén, hogy itt együtt lehessenek a szőregi családok.

A szőregi Tömörkény István Művelődési Házban már a délelőtti órákban sokan összegyűltek, a gyerekek a Csigaduó dalaira táncoltak, a nagyobbak asztalok köré gyűlve rajzoltak, festettek, mások az udvaron felállított ugrálóváron játszottak. A Zsombói Színjátszók egy darabot is vittek a gyerekeknek, a rögtönzött színházban A mumust játszották. Délután gyógynövénytúrára is lehetett jelentkezni, ez már a felnőtteknek volt inkább vonzó.

Nem véletlenül működik „kis” önkormányzat Szőregen is, hasonlóan más, a 70-es években Szegedhez csatlakozó városrészekhez. A szőregi városrészi önkormányzat a képviselőjükön, Avramov Andráson keresztül juttathatja el javaslataikat, jelezheti problémáit a szegedi önkormányzatnak. A rendszer évtizedek óta jól működik.

Avramov András elmondta, hogy a napokban tartották a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzati utolsó ülését, ahol a Szőregért érem megjutalmazottját választották ki, akinek a személye egyelőre titok, majd a Rózsaünnepen adják áthivatalosan az érmet. A helyben alapított emlékérmet éppen a városrészi önkormányzat javaslatára emelték városi rangra.

Szlavkovits Rita, szeged.hu

szoreg.hu képtár