Immáron hagyomány, hogy a Szőregi Baráti Társaság tagsága az Emese kútnál emlékezik meg az államalapításról.

Máté István szobrászművész alkotását 2012-ben szentelte fel Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök. Rózsavölgyi József Fideszes önkormányzati képviselő ünnepi beszédében felelevenítette az átadás pillanatait, és mesélt a kutat „megihlető” mondáról is. „Anonymus mondája szerint Ugek (Ügyek) vezér Emese (Emes) nevű feleségének, amikor gyermeket várt, álmában isteni látomás jelent meg turulmadár képében, és mintegy reá szállva, teherbe ejtette őt. Emese álmában úgy tűnt, hogy méhéből forrás fakad, s ágyékából dicső királyok származnak.”

Rózsavölgyi József megemlékezett államalapítónkról, Szent Istvánról is. Azonban az általa felépített múlt, a keresztény Európa, s azon belül természetesen a keresztény Magyarország is sajnos veszélybe került. Az ezer év alatt sokszor estünk kísértésbe, de eddig mindig visszataláltunk a helyes útra, a keresztény múlthoz, ami biztonságot jelentett számunkra, és átsegített minket a nehéz időkön is – fogalmazott Rózsavölgyi József. A képviselő kifejtette azt is, hogy a jelenlegi feszült helyzetben kizárólag a jelenlegi kormány tudja képviselni érdekeinket és megvédeni Hazánkat az illetéktelen betolakodóktól.

Az ünnepség végén a Szőregi Baráti Társaság koszorút helyezett el az Emese kútnál, majd a tagság közösen átment az Alexandriai Szent Katalin Római Katolikus Templomba, ahol Hess István celebrált szentmisét. A jezsuita szerzetes ünnepi beszédében méltatta Szent István államalapító munkáját, amivel hosszú időre lerakta a magyarság alapkövét.

A szentmise a Himnusz, majd a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult. A hívek az István, a király c. rockopera egyik híres betétdalának dallamára hagyták el a templomot. Az épület előtt a résztvevőket szentelt kenyérrel ajándékozták meg.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Szőregi Baráti Társaság