A hazaszeretet és a nemzettudat ereje

Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben – amikor március 15-én külön ünnepeltek az iskolások és az óvodások, külön a pártok és a civil szervezetek – most Rózsavölgyi József képviselő kezdeményezésére közös megemlékezést tartottak a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola előcsarnokában.

Hogyan tudott a nemzet minden újabb történelmi kataklizma, így 1848. vagy Trianon, majd 1956. után is talpra állni, miből tudott erőt meríteni az újrakezdéshez? Erre kereste a választ az ünnepség díszvendége, Koltay Gábor filmrendező, majd arra a megállapításra jutott, hogy a magyarság döntő többsége lelke legmélyéről tulajdonképpen a válságos pillanatok hívták életre a legnagyobb értékeket, amelyek ott szunnyadtak valahol elrejtve, jelesül a hazaszeretetet és a nemzettudatot. Amikor sikerült ezeket az erőket felszínre csalogatni, a nemzet megerősödve, megedződve került ki minden történelmi zivatarból. Koltay szerint március 15-e nagyszerű alkalom arra, hogy elgondolkodjunk az elmondottakról, továbbá a márciusi ifjak által megszövegezett 12 pontról, amely a magyar történelem összes súlyos kérdését magában foglalja. Érdemes megismerni a múltat, mert hitet, erőt és bátorságot tudunk meríteni elődeink cselekedeteiből, haza- és nemzetszeretetet tanulhatunk tőlük. Az a dolgunk – hangsúlyozta a szónok -, hogy erős közösséggé, családdá, egy és osztatlan erős nemzetté kovácsolódjunk, hiszen tudjuk, honnan jöttünk, kik vagyunk, kik voltak eleink, miképpen azt is tudnunk kell, hová szeretnénk eljutni, milyen világban élni a jövőben.

A megemlékezést a 7. osztályosok látványos, ünnepi műsora zárta. Ezt követően megkoszorúzták az iskola névadójának tábláját, majd a vendégsereg átvonult a Hősök terére, ahol megint csak közösen, fideszesek és szocialisták Kiss-Rigó László megyéspüspök jelenlétében Ujhelyi István szocialista parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke, Bodó Imre, kormánypárti parlamenti képviselő, Rózsavölgyi József önkormányzati, Dobák Lászlóné megyei képviselő, valamint civil szervezetek és egyesületek tagjai, óvodások és iskolások elhelyezték az emlékezés virágait az emlékmű talapzatán.

Tuti, szegedma.hu

szoreg.hu képtár