Az önkormányzat részéről Joób Márton, önkormányzati képviselő, valamint Novkov Veszelinka, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője köszöntötték Szeri Istvánnét, aki március 14-én töltötte be 105-ik életévét.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

Ajándékcsokrot és virágot kapott Rozika néni Joób Márton képviselőtől, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnökétől. Szeri Istvánné még az első világháború kitörése előtt született, a második világégés idején már fiatal felnőtt volt, betöltötte a 80-dik életévét a rendszerváltás utáni első szabad választások idején, és íme, még mindig jó egészségnek örvend. Joób Márton köszöntőjében hangsúlyozta, hogy jó látni Rozika néni életkedvét, és hogy az idős emberek mindig erőt adnak a fiataloknak, akik olykor pesszimistábbak amikor az öregkorra gondolnak, mint maguk az idősek. Rozika néni életútja is bizonyítja, hogy az egészséges életmód, a rendszeres fizikai munka hosszú, tartalmas életet biztosíthat mindannyiunk számára.

Szeri Istvánné, Rozi néni 1910. március 14-én született Kiskunhalason. Szüleivel és nyolc testvérével együtt Pálmonostorán laktak tanyán, ahol gazdálkodással foglalkoztak, a saját földjeiket művelték és állatokat is tartottak. Ez az életforma aztán az meghatározta életét, hiszen Rozi néni egész életében a mezőgazdaságban dolgozott. Rozika néni 1926-ban, 16 évesen házasodott össze Szeri Istvánnal, akivel együtt dolgozott a család 3-4 holdas földjein. Az államosítást követően a helyi termelő szövetkezetben dohányföldeken dolgoztak. Az 1972-es nyugdíjazása után Rozi néni egészen 90 éves koráig tanyai háztáji gazdaságot vezetett Pálmonostorán. Férje 1979-ben elhunyt el. Házasságukból két fiúgyermek született.

Rozi néni kilenc éve él Szegeden, idősebb fiánál és menyénél, akik gondozzák, segítik nagy-nagy szeretettel és odaadással. Másik fia 10 éve elhunyt. Rozika néninek 1 unokája és 3 dédunokája van. A család elmondása szerint Rozika néni hosszú életének a titka lehet, hogy mindig nagyon vidám természetű, jószívű és nagy munkabírású volt. Nem szerette a renyheséget, sosem lustálkodott, 100 éves koráig erejéhez mérten segített a háztartásban. Rozika néni mindig szeretett beszélgetni, szomszédolni, másokkal társalogni. Gyógyszert nem szed, minden reggel 8 órakor kel és egy jó erős kávéval kezdi a napot. Szeret a friss levegőn lenni, a természet szeretete máig megmaradt.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu