Épül az új műfüves focipálya Szőregen, ahol a labdarúgás mellett a tömegsport és az iskolai foglalkozások is profitálhatnak majd a beruházásból.

Az országban idén elsőnek Szőregen adnak majd át egy új focipályát április végén. A helyi egyesület füves pályája mellé építik fel az MLSZ pályaépítési programjának keretében a 20X40 méteres műfüves területet. A munkálatok múlt héten kezdődtek el, hétfőn helyszíni szemlét tartott a körzet országgyűlési és önkormányzati képviselője, az MLSZ területi igazgatója és a Szőregi Rákóczi SE elnöke.

“A szőregi pálya után Szentmihályon, Kecskésen, Baktón, Alsóvároson és Kiskundorozsmán is fog épülni pálya, utóbbi egy nagyméretű műfüves grund lesz. A szőregi egy csapadékelvezetéssel felépülő, harmadik generációs modern pálya lesz, palánkkal, labdafogó hálókkal és világítással, lényegében a nap 24 órájában lehet majd használni télen és nyáron egyaránt. Az országban évente 100 pálya épül, a polgármesterek nagy konkurenciaharcot vívnak. Szeged ebben az idézőjeles küzdelemben nem áll rosszul, 25 év után sikerült a kormányzat és az MLSZ segítségével megállítani és megfordítani a futballpályák megszűnésének tendenciáját” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Nógrádi Tibor, az MLSZ területi igazgatója. A Szőregi Rákóczi SE elnöke, Tóth János hozzátette, hogy a legtöbbet az utánpótlás tud profitálni az új létesítményből, az U7-es, U9-es, U11-es és az U16-os korcsoportok maximálisan ki tudják majd használni a lehetőségeket az egyesületnél. Az elnök úgy véli, hogy még több gyerek kap kedvet majd a sporthoz látva a kiváló körülményeket.

 

A szőregi csak az első “fecske”

“A pálya mintegy 28 millió forintból épül fel, melyből az önkormányzat 7,6 millió forint önrészt biztosít, a teljes költség 30 százalékát. A területet március 18-án adtuk át munkavégzésre, ami egy hónapot vesz majd igénybe, április végén tehát már a sportolók használhatják az új pályát itt Szőregen. Azt ki kell emelni, hogy az új pályát bekapcsoljuk a tömegsportba és az iskolai testnevelésbe is. Ezt a területet akár a tanóra keretében vagy különfoglalkozásokra is igénybe vehetik majd a szőregi gyerekek” – erről már Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő tájékoztatta portálunkat.

“Nemrégiben a szomszédban, Újszentivánon már sikerült átadni egy hasonló pályát, mint ami itt is állni fog egy hónap múlva. Ez az első fecske, amit követni fog majd több is itt Szegeden, és a környező településeken is. A tervek már megvannak sőt, a megnyert pályázatok is, amelyekehez – hasonlóan, mint a szőreginél – a 30 százalékos önrészt kell mellé tennie a pályázóknak. A kormány kiemelten fontosnak tartja a sport fejlesztését, ami a társdadalom egészségének a szempontjából nagyon fontos, hiszen minél több gyermekkel szerettetjük meg a testmozgást, annál jobban javul a jövő nemzedéknek az egészségi állapota. Ennek a folyamatnak a célja a mindennapos testnevelés bevezetése, a tornatermek építése éppúgy, ahogy az a terv is, hogy minden járásban épülnie kell legalább egy fedett uszodának. A 16 kiemelten támogatott sportág fejlesztésének, a TAO-pályázatoknak is a világbajnoki, olimpiai sikerek megalapozása mellett az is a célja, hogy olyan feltételeket, mintákat teremtsen az ifjak előtt, melyek sportolásra ösztönzik őket” – mondta el Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Csongrád megyei 1-es választókerület képviselőjelöltje.

Dobó Csaba, szegedma.hu