A trianoni békediktátum az egész nemzet ügye, ez nem bal- és jobboldali kérdés – mondta Koltay Gábor.

Jövőre lesz száz éve annak, hogy aláírták a trianoni békediktátumot, a környező országokban pedig azóta sem akarják elismerni, milyen csúfosan bántak el a magyar nemzettel – hangsúlyozta szombaton Szőregen, a katolikus temetőben lévő trianoni emlékműnél Szidiropulosz Achimédesz, a Trianoni Szemle főszerkesztője.

Emlékeztetett, évtizedeken keresztül tilos volt beszélni Trianonról, a rendszerváltás után viszont megszületett a Nemzeti Összetartozás Napja, a határokon kívül rekedt egymillió honfitársunk magyar állampolgárságot kapott.

Mint mondta, így abban is bízhatunk, hogy az elcsatolt részeket visszakapjuk, mert hazánkhoz tartoznak.

A folyóirat munkatársai szombaton Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő meghívására Szőregen mutatták be a Trianoni Szemle 2019. évi 1-2. lapszámát, ennek részeként helyeztek el koszorúkat az oszlopnál.

Koltay Gábor filmrendező, a Horthy Miklós Emlékére Alapítvány képviseletében rótta le kegyeletét.

Kiemelte, minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy megszűnjenek a fehér pontok a történelemben, minden pislákoló lángot életben kell tartani, hiszen a békediktátum az egész nemzet ügye, ez nem bal- és jobboldali kérdés.

K.A.R., delmagyar.hu

Borítókép: Szõregen járt a Trianoni Szemle szerkesztõsége és Koltay Gábor rendezõ. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország