Másfél hónap alatt három városrészben közel háromszázan vettek részt az ingyenes szűréseken, Szőreg a program negyedik állomása. Itt a specifikus vizsgálatok közül a szívstressz mérésre volt lehetőség.

Szőregen még a várólistára is kellett várólistát nyitni, mert a száz regisztráltnál jóval többen jelentkeztek az ingyenes szűrővizsgálatra. Avramov András, önkormányzati képviselő is beállt egy szívstressz mérésre. A képviselő azt is elmondta, hogy a regisztrációval 100 fő vizsgálatát tervezték biztosítani, de annyi volt a jelentkező, hogy egy 20 fős várólistát is nyitottak. Az pedig felülmúlta a várakozásokat, hogy a szombathoz közeledve még a várólistán sem maradt hely, így még arra is kellett egy várólistát indítani.

Az önkormányzat úgy döntött, saját lakossági egészségügyi szűrőprogramot indított Szívügyünk az egészség szlogennel. A szűrések február végén kezdődtek, miután a városi költségvetésben 10 millió forintot elkülönítettek erre a célra. A szűréseket a Medicenter Szakorvosi Intézet munkatársai végzik, és minden városrészben helyben elérhetők.

Az első félévben nyolc szűrőnapot terveztek, az elsőt az Ifjúsági Házban szervezték, de volt már Tápén, és Dorozsmán is, a szőregi a negyedik állomás. Több szakaszból álló vizsgálatokat végeznek, többek között vércukor, koleszterin, testtömeg index mérést, de néhány állomáson csontritkulás kockázatfelmérést, másutt pedig tizenkét csatornás EKG-t is kitelepítenek.

Szőregen egy speciális műszerrel készített EKG-t elemeztek a Medicenter munkatársai, akik azt is elmondták, hogy sokszor olyan lényegtelennek, aprónak tűnő eltérést is ki tudnak mutatni, amelynek az időben elkezdett kezelése sok jóval nagyobb problémát, betegséget előzhet meg.

Szauer Katinka, a Medicenter koordinációs vezetője az eddigi szűrővizsgálatok tapasztalatai alapján úgy látja, hogy nagyon sok az elhanyagolt magas vérnyomás, és szintén gyakori a magas vércukorszint, ezek lényegében népbetegségek. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy senki ne hanyagolja el ezeket, mert lehet, hogy csak hosszú évek után, de akkor komoly betegségek alakulhatnak ki.

A program június 1-én zárul a Senior Centerben, de addig még a Kecskési Művelődési Házban, Tarjánban és Móravárosban is szerveznek szűréseket.

Szlakovits Rita, szeged.hu

Borítókép: Egészségügyi szűrővizsgálatokon vehettek részt a marostőiek és a szőregiek. Fotó: Kuklis István

szoreg.hu képtár