A szőregi Tömörkény István Művelődési Házban 2014. szeptember 12-én rendezték meg az idei ősz első festménykiállítását, Rohonka Andrea festőművész képeiből.

Ágó Rita, az intézmény vezetője köszöntötte a művésznőt, Rózsavölgyi József önkormányzati képviselőt, illetve Tandi Lajost, a Szeged folyóirat főszerkesztőjét, akit a tárlat megnyitására kért fel.

A művészeti író elmondta, bár már régóta foglalkozik művészettel, és rengeteg kiállítást nyitott már meg, eddig még nem találkozott Rohonka Andreával, annál nagyobb meglepetéssel csodálta azonban a festményeket, amikor előzetesen eljött a művelődési házba, hogy megtekintse azokat. Örömét fejezte ki, hogy a megnyitón nem csak egy kiállítást, hanem egy festőművészt is bemutathatott a közönségnek.

Rózsavölgyi Józsefet is megkérdeztük a kiállításról: „Nagyon fontosnak tartom, hogy a szőregiek közel kerüljenek a művészetekhez, így mindig igyekszünk színvonalas kiállításokat szervezni. A mostani is ilyen: mindenkinek szívből ajánlom, hogy nézze meg ezt a csodálatos tárlatot.”

dscf9497

Fotó: szegedma.hu / Tömörkény István Művelődési Ház

Rohonka Andrea 1966-ban született, négy évig volt a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola grafika szakos hallgatója, mestere Barczánfalvi Ferenc volt. 1991-ben végzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz – rajz szakán. Itt találkozott először az ecsettel és a vászonnal, magával a festészettel, egy érzékeny szemlélettel. A festészet iránti, máig tartó szerelmét akkori tanárának és barátjának, Aranyi Sándornak köszönheti.

Képei hagyományos technikával, rendszerint olajfestékkel készülnek, texturált alapra. Elmondása szerint soha nem kész terv alapján fest, gyakran számára is a mű befejezésekor derül ki, hogy mi is született valójában. Saját bevallása szerint ő nem művész, hanem csak egy ember, aki azért fest, hogy ezzel másoknak esetleg egy kis örömet okozhasson.

szegedma.hu

szoreg.hu képtár