Szőregen működik majd 2010-től Magyarország stratégiai gáztározója erősítette meg a MOL Rt. sajtóosztálya. Egyelőre csak az biztos, hogy jövő év elején kötik meg a felek az erről szóló megállapodást.

A felszín alatti tározókban 1,2 milliárd köbméter gázt tudnak majd raktározni, ami körülbelül 45 napig elég az ország biztonságos ellátásához. A tározó a föld alatt lesz 1800 méter mélyen, azt egy korábbi gázlelőhelyből alakítják ki – erősítették meg információinkat a MOL Rt. illetékesei.

A cég név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint egyelőre nem lehet konkrétumokról beszélni, mert a szerződést még nem kötötte meg a gazdasági tárca és a MOL Rt. A nagy tárazó építéséről azután döntöttek, hogy év elején az orosz-ukrán gázvita miatt a megszokottnál kevesebb gáz érkezett Magyarországra.

A körülbelül 150 milliárdos beruházás lényege, hogy annyi földgázt kell a földalatti rétegekben elraktározni nyáron, hogy a téli időszakban napi 20 millió köbmétert tudjanak a felszínre hozni. A beruházás legköltségesebb része azoknak a nagyteljesítményű kompresszoroknak az üzembeállítása, amelyekkel ezt a hatalmas mennyiséget a föld mélyebb rétegeibe tudják préselni.

Webrádió, 2006. november 27.