A környező országokból és Magyarországról is érkeznek hagyományőrző csapatok Szegedre a Nemzeti Huszár- és Katonai Hagyományőrző Találkozóra, amelyet augusztus 4-én már tizennegyedik alkalommal rendeznek meg a szőregi csata 164. évfordulóján. A találkozó leglátványosabb programján ismét eljátsszák a szőregi csatát.

1849. augusztus 5-én Szőregnél a magyar seregek Dembiński lengyel tábornok vezérlete alatt vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári-királyi csapatoktól. A vereség a viszonylag kis veszteségek – ötszázan vesztették életüket és négyszázan estek fogságba – ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a csata és az azt követő visszavonulás során.

A látványos bemutatókkal tarkított találkozót minden esztendőben augusztus első hétvégéjén, a szőregi csata évfordulóján rendezi meg a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, amely 1998. március 15-én, a szabadságharc 150. évfordulóján alakult, hogy ápolja a szabadságharc haladó hagyományait.

Az idei rendezvényre több száz résztvevőt várnak, köztük lovasokat, gyalogosokat és ágyúsokat. A találkozó leglátványosabb programjára augusztus 4-én, vasárnap délelőtt fél 12-kor kerül sor, amikor a szőregi Monti-parkban a több országból érkező hagyományőrző lovasok, gyalogosok és tüzérek százhatvannégy év után korhű jelmezekben látványos hadijátékon elevenítik fel az 1849-es csatát a szabadságharcban részt vevő olasz légió egykori parancsnokáról, Alessandro Monti ezredesről elnevezett parkban. Az ütközet alatt a nézők szakértő kommentár mellett ismerkedhetnek meg az 1849. augusztus 5-én lezajlott szőregi csata érdekességeivel.

A programok délelőtt 9 órakor kezdődnek, amikor a részt vevő hagyományőrző csapatok megérkeznek Szőregre, a Monti-parkba. Fél 11-kor a részt vevők megemlékezést tartanak a kamaratöltés melletti emlékoszlopnál, majd a Magyar utcán keresztül a Hősök terére vonulnak. Itt 11 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés, ezt követően a csapatok menetoszlopban vonulnak a Szerb utcán át a Monti-parkba, ahol látványos emlékcsatán idézik fel a 164 évvel ezelőtti történelmi pillanatokat. Az esemény díszszemlével zárul.

szeged.hu