A szőregi csata 162. évfordulója alkalmából a hét végén rendezik meg a XII. Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozót, melyre a település is nagyban készül.

A program pénteken toborzással és táborhely-kialakítással kezdődik, majd szombaton 7 órakor ébresztővel, lovas tüzérségi és szekerész csapatok felvonulásával, később díszszemlével, menettel, koszorúzással és megemlékezéssel, este fél 8-kor csatabemutatóval és utcai harcokkal folytatódik, hogy vasárnap megemlékezéssel és koszorúzással záruljon az ünnepség.

Rózsavölgyi József helyi Fidesz-KDNP-s képviselőtől megtudtuk, a részönkormányzat mindig is támogatta a hagyományőrzést, a hagyományok megtartását csakúgy, mint a mostani találkozót, sőt otthont is adott neki. Ebből az alkalomból a Kamaratöltésnél elhelyezett keresztet és a körülötte lévő parkot rendbe hozták a környezetgazdálkodási kft. dolgozóival. A képviselő ez úton is a köszönetét szeretné kifejezni nekik, hogy a nagykeresztet és a talapzatnál elhelyezett feliratot több év után újrafestették – a gravírozásból már teljesen kikopott a festék -, a körülötte lévő kovácsoltvas-kerítést újrafestették, rendbe tették a kertet, lemetszették a rózsákat.

A képviselő minden érdeklődőt meghív, jöjjön el a háromnapos rendezvényre, különösen vasárnap 9 órakor a Kamaratöltésre, a már említett keresztnél megrendezendő koszorúzásra, illetve a szőregi Hősök terére, ahol a ’48-as emlékművet fogják megkoszorúzni. Rózsavölgyi József a képviselői alapjából támogatja a rendezvény megvalósulását, ahogyan a jövőben is teszi, hiszen mint fogalmaz, Szőregen nagy szükség van a hagyományőrzésre.

A településen nem csak a kereszt és környéke szépült meg, rendbe hozták azt a helyszínt is, ahol majd a csatajelenetek zajlanak. A dolgozók mindent megtettek azért, hogy szép, tiszta környezetben játszódjanak le az események, és a helybeliek méltóképpen tudják fogadni a népes vendégsereget. Lekaszálták a füvet, táblákat helyeztek ki, hogy segítsék az eligazodást az autósok számára, parkolóhelyeket biztosítottak, egyszóval felkészültek a vendégek fogadására.

A képviselő még elmondta, azért tették át a csatabemutatót estére, mert az ágyúkból, puskákból feltörő torkolattűz sötétben sokkal látványosabb, mint fényes nappal.

Tuti, szegedma.hu