A felújítás miatt szombaton nulla órától lezárják a Belvárosi hidat, kitiltják az autósokat a régi tiszai átkelőről. Kezdődik a rémálom, amely augusztus 18-áig tart. Zöld utat csak a buszok és a trolik, valamint a gyalogosok és a biciklisek kapnak. Később 9 napra még a tömegközlekedést is elterelik.

Július 18-ától augusztus 18-áig hol félpályás, hol teljes hídzár lesz a szegedi Belvárosi hídon. A bő egy hónap során az elavult dilatációs elemeket cseréli ki a Betonplasztika Kft. A nyár kellős közepén óriási dugókkal kell majd számolni, főleg a Románia felől érkezők és az Újszegeden élők számára válik rémálommá a közlekedés.

A részleges hídzár azt jelenti, hogy a tömegközlekedés járművei, a gyalogosok és a biciklisek áthajthatnak majd a hídon, félpályás útlezárások mellett – mondta Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője.

De lesz teljes hídzár is, amikor minden járművet kitiltanak: ez augusztus 1-jén nulla órától augusztus 9-én éjfélig tart majd. Bő egy hétről van szó a nyári idegenforgalmi szezonban, szombati naptól a következő hét vasárnapjáig. Gyógyír a sebekre, hogy a gyalogosokat és a bicikliseket még ekkor is átengedik az építők.

Nagy falat a Belvárosi híd dilatációs elemeinek cseréje, és a szegediek már most félelemmel tekintenek az előttük álló egy hónap elé. Az előkészületeket megkezdték, most állítják fel a figyelemfelhívó, valamint a terelőutat jelző táblákat, amelyekről a „fekete zsákot” péntek éjjel, az utolsó percekben veszik le. Ekkor festik fel az új útburkolati jeleket is. A kivitelező viszont csak a szombat reggel 6 órai munkakezdésre, az „első aszfaltvágáshoz” vonul fel gépekkel, felszerelésekkel.

10 ponton állnak majd sárga, a Belvárosi híd lezárva! feliratú, egy áthúzott hidat ábrázoló táblák: a szegedi oldalon a nagykörút és a bejövő sugárutak (plusz Gogol–Török utca) kereszteződése előtt és Újszegeden, a Temesvári körút 3 nagy csomópontjában.

7 terelési pont lesz, amelyeknél sárga nyilak vezetik az autóst a Bertalan híd felé: a szegedi oldalon a régi hídfőnél, a Dózsa György utca–Tisza Lajos körút, a József Attila–, valamint a Szilléri sugárút–nagykörút kereszteződésben, Újszegeden szintén a régi hídfőnél, a Temesvári körúton pedig 2 helyen: a sportcsarnoknál és a Népkert soron.

Mi romlott el a hídon?

Az öreg hídon tönkrementek a hőtágulást kiküszöbölő dilatációs elemek. A mostaniak közül 2 dilatációt megszüntetnek, 3-at pedig kicserélnek. A munkát a tulajdonos, a város rendelte meg, a felújítás nettó 70 millió forintba kerül.

Fekete Klára, 2009. július 17.