Újra elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát kedd déltől Szegeden.

Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke közölte: a rendelkezés értelmében a város közigazgatási területén belül tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni.

Botka László polgármester felszólította a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás. A polgármester utasította a légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok – nitrogén-dioxid, szén-monoxid – kibocsátását.

Ahogy korábban is írtuk, a levegőminőség-romlás miatt nem tanácsos az utcán sétálni, szabadtéri tevékenységeket végezni.

A szmogriadó rendelet szerint tájékoztatási fokozatról beszélünk, ha a por (PM 2.5) értéke légköbméterenként meghaladja a 75 mikrogrammot. Riasztást akkor rendelnek el, ha két egymást követő napon a por értéke eléri a 100 mikrogramm/köbmétert és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Riasztásnál forgalom és fűtéskorlátozásra lehet számítani.

Az Országos Meteorológia Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központ tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban jelentős javulás nem várható. – Szerdán egy tőlünk keletre elvonuló hidegfront miatt megélénkül a szél, a hét vmásodik felében viszont stagnálhat vagy éppen romolhat a helyzet – közölték. A meteorológiai állomás munkatársa hozzátette: A felettünk elhelyezkedő anticiklon miatt a felszín közelében nagy a szennyezőanyagok koncentrációja.

Szegeden utoljára november 4-én rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, és három nappal később vonták vissza. A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán és Budapesten a szmogriadó tájékoztatási, Debrecenben a riasztási fokozata van érvényben.

Segesvári Csaba, delmagyar.hu