Három időpontra kell figyelniük azoknak, akik fel kívánják ajánlani a 2006. évi személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát.

Az a személy, aki az adóhatósági adómegállapítás (adam) lehetőségével élni szeretne, az APEH-hez eljuttatandó bejelentésével és nyilatkozatával együtt február 15-éig rendelkezhet a megfizetett szja 1+1 százalékáról – derül ki az adóhivatal közleményéből.

Bonyolultabb a helyzet akkor, ha az illető a munkáltatótól várja, az állapítsa meg az adót és készítse el a bevallást. Amennyiben a munkáltató ezt vállalja, a magánszemélynek elegendő május 21-éig – a megállapított adója ismeretében – leadnia az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát a munkáltató részére. A rendelkező nyilatkozatokat a munkáltató továbbítja az adóhatósághoz. Amennyiben a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítást, akkor köteles közreműködni az adamhoz szükséges nyilatkozatok, igazolások adóhatósághoz történő továbbításában. A nyilatkozatokat, igazolásokat a magánszemélynek ugyan február 15-éig kell leadnia a munkáltatóhoz, ám a közlemény szerint nem kifogásolható, ha az illető olyan időpontban adja le a munkáltatónak az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot, hogy azokat a munkaadó március 12-éig továbbítani tudja az APEH-hez.

Aki pedig nem kíván élni sem az adam, sem pedig a munkáltatói adómegállapítás eszközével, az az szja-bevallással együtt nyújthatja be a nyilatkozatot. Az egyéni vállalkozó és az áfát fizető magánszemély esetén ez az időpont február 15-e, míg az önadózást választó egyéb magánszemélynél május 21.

BR
Világgazdaság Online, 2007. január 29.

Kapcsolódó anyagok

Szőregi civil szervezetek