Teljesen lezárja ma és holnap a rendőrség a szegedi Széchenyi tér környékét a városházán kedden tartandó magyar-román együttes kormányülés miatt. A Köztársasági Őrezred hármas fokozatú biztonsági intézkedésekkel védi a rendezvény kiemelten védett személyeknek számító résztvevőit.

Mint lapunkban már többször megírtuk, holnap Szegeden, a városházán tartja együttes ülését a magyar és a román kormány. Erre az időre hermetikusan lezárja a belvárost a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a rendezvény biztonságáért felelős Köztársasági Őrezred pedig hármas fokozatú biztonsági intézkedésekkel védi a Szegedre érkező, kiemelten védett személyeket – ilyet alkalmaztak például tavaly májusban a spanyol király, I. János Károly Budapestre érkezésekor. Ez a fokozat eggyel enyhébb, mint amelyet például Vladimir Putyin orosz vagy George Bush amerikai elnök látogatásakor alkalmaztak. Bár az őrezred megkeresésünkre nem árult el információkat a biztonsági intézkedésekről, úgy tudjuk, múlt szerdán „terepszemlét” tartottak a városban, s szombat délelőtt volt az utolsó egyeztetés. A hármas fokozat általában azt jelenti: rendőrségi helikopterek és mesterlövészek nem védik a rendezvény helyszínét, biztonsági tisztek, tűzszerészek, bombaszakértők azonban igen. A biztonsági szint útvonallezárásokat is megkövetel: ezeket a CSMRFK koordinálja.

Néhány korlátozás már ma este 18 órától érvénybe lép: megállási tilalom lesz a Széchenyi tér Nagy Jenő és Vörösmarty utca közötti szakaszán, a polgármesteri hivatal előtti részen; a Fekete Sas utcában, a Károlyi és Vörösmarty utca közötti szakaszon; a Kiss Ernő utcában; a polgármesteri hivatal épületei között (a Sóhajok hídja alatt), a Kiss Menyhért utca jobb oldalán; a Széchenyi tér bíróság felőli oldalán, a Vörösmarty és a Wesselényi utca között; a Wesselényi utca teljes szakaszán, illetve a Kölcsey utcában a Kárász utca és a Kelemen utca közötti szakaszon. Nem lehet majd várakozni a Huszár Mátyás rakpart Belvedere felőli oldalának 50 méter hosszú szakaszán.

Holnap pedig hajnali 5 órától behajtási tilalom lép érvénybe a Széchenyi tér városháza előtti oldalán, a Vörösmarty és a Károlyi utca közötti szakaszon, a Fekete Sas utcában, a Károlyi és a Vörösmarty utca között, a Kiss Ernő utcában és a Sóhajok hídja alatt. A korlátozások várhatóan holnap 17 óráig lesznek érvényben. Akik a megállási és várakozási tilalmat megszegik, hatósági intézkedésre számíthatnak: hajnali 4 órától az említett szakaszokon várakozó járműveket a Huszár Mátyás rakpartra szállítják át. A behajtási tilalomra az útszakaszok végén álló rendőrök is figyelmeztetnek. Mindazonáltal nem kell számítani a belvárosi forgalomban különösebb nehézségekre, mert az újonnan elkészült Anna-kúti csomóponton a hivatalos átadás előtt egy nappal, már kedden, az együttes kormányülés napján áthaladhatnak nemcsak a tömegközlekedési járművek, hanem az autósok is.

A Dorozsmai úton és a Kossuth Lajos sugárúton reggel 8 és 17 óra között a kereszteződésekben rendőri forgalomirányításra kell számítani, a forgalomirányító fényjelző készülékek sárgán fognak villogni.

Napirend

Legalább tíz megállapodást írhatnak alá az együttes kormányülésen: a szervezett bűnözés elleni együttműködésről, a Duna-térségi gazdasági és környezetvédelmi együttműködésről, a diplomák kölcsönös elismeréséről, a határon átnyúló közoktatásról és a tudományos együttműködésről – jelentette be pénteken Budapesten Gémesi Ferenc, a miniszterelnöki hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára és Cseke Attila, a román kabinet főtitkárhelyettese. Elmondták: napirenden szerepel majd a két ország közötti autópálya-összeköttetés is – a magyar autópálya-matricákat Romániában is meg lehetne vásárolni, s fordítva.

Hatszáz vendég

A magyar-román közös kormányülés eseményeit a külügyminisztérium szervezi (és fizeti), a város a helyet adja. A városháza holnap zárva tart, a tisztviselők szabadnapot kaptak. Kiürítették a dísztermet, oda a vendéglátó fővárosi protokollosok hoztak szőnyeget, asztalokat. Két sorban, egymással szemben ültetik le e magyar és a román küldöttséget. Ebédelni a Tisza Szállóba sétálnak majd át. A menüről és készítőjéről biztonsági okokból nem adnak felvilágosítást.

R. Tóth Gábor, delmagyar.hu, 2008. október 20.