Július elsejével lejárt a türelmi idő: akár 30 ezer forintra is megbüntethetik azokat, akik tiltott helyen gyújtanak rá Szegeden. Szabálytalankodókkal találkoztunk tegnap, büntetést mégsem szabtak ki.

Lejárt a türelmi idő, már bárkit megbüntethetnek a közterület-felügyelők Szegeden, aki tiltott helyen dohányzik. Június 1-je óta tilos dohányozni a tömegközlekedési eszközök megállóiban, játszótereken, temetőkben, oktatási, egészségügyi, és kulturális intézmények bejárata előtt.

A türelmi idő egy hónap volt. Arra készültünk, hogy ennek lejártával azonnal a közterület-felügyelők mellé szegődünk, hogy tanúi lehessünk az első jogos büntetéseknek, de ez nem sikerült. Július elseje a köztisztviselők napja, a közterület-felügyelők sem dolgoztak. Tegnap viszont már igen. A nyomukban jártunk, szabálysértőkkel találkoztunk is, de a büntetés elmaradt.

– Hallottam valami ilyesmiről, de nem tudtam, hogy már tilos a dohányzás – mondta megszeppenve Czéfó Judit, aki az Anna-kúti megálló fedett része alatt várta a villamost, miközben kisfia a babakocsiban aludt. – Ezentúl odafigyelek, hogy ne gyújtsak rá tilos helyen – fogadkozott, miközben visszatette a dobozba a félig elszívott cigarettát.

A fiatal anyukát nem büntették meg a közterület-felügyelők, csak szigorú figyelmeztetésben részesítették. Kondor Lajos azt mondta, nem a büntetés az elsődleges céljuk, de ha szükséges, mostantól akár 30 ezer forintos bírsággal is sújthatják az illegális helyen füstölőket.

– Szemmel láthatóan kevesebb a dohányos, és ezzel együtt a csikkek száma is a megállókban és a játszótereken. Szinte mindenhonnan pozitív visszajelzést kapok – mondta a közterület-felügyelő.

Az Egyetem utcában a BTK bejárata előtt éppen rágyújtott egy fiatalember, mikor leállítottuk az autót. Nem tudta, hogy szabálysértést követ el, de tudomásul vette, hogy hibázott.

– Ha átmegyek az út másik oldalára, akkor elszívhatom? – tette fel a kérdést Tari László. A harmadéves pszichológia szakos egyetemistát szintén csak figyelmeztették, aki eztán átsétált az utca árnyékos oldalára – itt már legálisan szívhatta végig a bűzrudacskát.

Hogy ne lehessen ilyen módon kibújni a büntetés alól, a közterület-felügyelők előbb fényképet készítenek a szabálysértésről, és csak utána figyelmeztetnek, vagy büntetnek.

Kovács Kriszta, delmagyar.hu, 2009. július 3.

Kapcsolódó anyagok

Sikeres volt a cigarettastop