Mától harmadfokú hőségriadó lép életbe

Harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos mától csütörtökig. Az ilyen időjárási körülmények harminc százalékkal növelik a napi halálozásszámot.

Harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos mától csütörtökig. Az ilyen időjárási körülmények harminc százalékkal növelik a napi halálozásszámot. Tegnap még csak másodfokú volt a riadó, de a szegedi mentőknek máris sokkal több dolguk volt, mint egy kevésbé meleg napon.

Mától harmadfokú hőségriadó lépett életbe. Ilyet még soha nem rendeltek el Magyarországon – ez persze nem jelenti azt, hogy még soha nem volt ilyen meleg, sőt melegebb.

Tegnap, mikor másodfokú hőségriadó volt érvényben, 35 fokig kúszott föl a hőmérő higanyszála Szegeden a délutáni órákig – tehát alacsonyabban maradt, mint 1952-ben, amikor 37,8 fokot mértek ugyanitt. Ma 36-37 fokig emelkedhet a higanyszál, de 1928-ban már 38,4 fokot is mértek ugyanezen a napon. Kedden is hasonló hőmérséklet várható; e napon 39,2 fok is volt már 1946-ban.

Szerdán megdőlhet a napi rekord: a legmelegebb ezen a napon „csak” 37 fok volt, 1946-ban – és most könnyen 39 fok is lehet a hőmérséklet Szegeden. Csütörtökön-pénteken is lehetséges a rekorddöntés. S mennyire érezzük melegnek a meleget? Miután szél nincs, vagy csak enyhén lengedez, a valóságos értéknél nagyobb lehet a hőségérzetünk – tudtuk meg Dénes László meteorológustól.

– Eddig még nem érkezett hozzánk fölkérés, mint budapesti szervezetünkhöz, hogy ásványvizet osszunk a lakosság számára. Ha érkezik, azonnal munkához látunk – mondta tegnap délután Tánczos Ildikó, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. A mentőknek tegnap máris huszonöt százalékkal több dolguk akadt, mint egy szokványos napon. Sok volt a kifejezetten hőséggel összefüggő hívás – tudtuk meg dr. Cserjési Andreától, a szegedi mentőállomás vezetőjétől. Strandon, utcán tartózkodók lettek rosszul. Hozzátette: a tapasztalatok szerint néhány napon belül e hívások mennyisége megtöbbszöröződhet.

Kik vannak leginkább veszélyben? A hőség mindenki számára káros, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzők szervezetére – a szabadban és a zárt térben dolgozók esetében egyaránt. A tartósan magas hőmérséklet könnyen okozhat szív- és érrendszeri panaszokat, különösen az idősek körében. A szakemberek fölhívják a figyelmet: e panaszok jelentkezésekor mindenképpen föl kell keresni a kezelőorvost. A szervezet ilyen időben a szokásos többszörösét igényli folyadékból.

Farkas Csaba
Délmagyarország Online, 2007. július 16.