A kiadott közleményhez képest később ugyan, de a kivitelező kedd reggel elkezdte az útmunkákat Deszk határában – ez még csak lassította a forgalmat. Szerda reggel 7 órától viszont egy sávra szűkül az út 300 méteren, torlódás várható.

Annak ellenére, hogy az állami utak felelőse, a Magyar Közút Kht. azt írta közleményében, hogy a kivitelező „hétfőn tábláz, Deszk mellett gréderrel lenyesi, letúrja az aszfaltszélről a földet. Deszknél kedden kezdi a marást”, csak kedd reggel kezdődött a munka. Egyelőre annak is az egyik fele.

A békéscsabai kivitelező, a Swietelsky Építő Kft. és a közút munkatársai táblákkal jelölték a falu határában a 12-es kilométertől a Klárafalva határában lévő 15-ös kilométerig az útjavítások helyét. Az út mentén araszolt a gréder, ami legyalulta az út mellől a földet. Az autósok és a teherjárművek kerülgették a munkásokat, de ez nagyobb fennakadást nem okozott.

A félpályás útszűkítés és az aszfalt marása szerda reggel 7 órakor kezdődik – a kivitelező tájékoztatása szerint. A múlt heti információikhoz képest ez kétnapos késedelmet jelent, de Karakas József fő-építésvezető szerint ennél pontosabban sem szervezni, sem tájékoztatni nem tudnak. Azt mondta, egy-két nap nem veszélyezteti az átadást. A kisebb csúszásokat az okozza, hogy a munkát jól és gazdaságosan szeretnék végezni. Egy-egy kiállás a munkagépekkel százezer forintot is felemészt, emiatt kell feszesen tervezni a helyszínre szállításukat. A fő-építésvezető hozzátette, hogy esőben is felvonulnak Deszk határába, csak nagy eső állíthatja le a javítást.

Szerda 7 óra körül lezárják az első 300 méteres szakaszt, lámpákkal felváltva engedik át a forgalmat az egy sávra szűkült úttesten. A marógépet a fővárosból hozzák, az fél 8 körül lát munkához. Ekkora falatot marnak két méter szélesen „profilba”, és naponta háromszáz métereket araszolnak előre. A felmart szakaszokra – lassítva – ráengedik az autókat, vagyis az utat mindig ott szűkítik, ahol dolgoznak. A jövő hét végéig tehát egy sávot marnak fel Klárafalváig, akkor visszafordulnak és ugyanezt megcsinálják Deszkig. A forgalom ezen a három kilométeren lassul. Terelőút nincs. A végleges aszfaltszőnyegnek május végére kell elkészülnie.

Nagykörúti semmi

A szegedi Római körúton kedden sem mutatkoztak táblázó munkások. Igaz, a jövő hétfőn kezdődő útjavítást a kivitelezőnek e hét végéig kell kitábláznia a Szilléri sugárút és a József Attila sugárút között, a hídról levezető külső sávban.

Dombai Tünde, delmagyar.hu, 2008. április 15.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja