A testmozgás népszerűsítéséért tartott családi és sportnapot a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola pénteken.

Hagyományos családi napját nemzetközi partneri nappá bővítette a Kossuth Lajos Általános Iskola: a pénteki rendezvényen a szülők és az iskola szponzorai mellett ezúttal a szerb Jankó Pavlis is ellátogatott, aki a Jadzent játék megteremtőjeként beszélt a sport fontosságáról. A testmozgás egyébként is központi témája volt a rendezvénynek, míg a diákok sorversenyeken és ügyességi feladatokon mérték össze tudásukat, addig neves hazai szakemberekkel egy konferenciát is tartottak a testnevelés és sport területének innovációjáról, megújításáról.

“A mindennapos testnevelés kihívásokat állított a pedagógusok és igazgatók elé, ez azonban nem gond. A testnevelés az a tantárgy, ami minden nap változik, lehetőségeinkhez és a kor kihívásaihoz kell formálni azt” – mondta el a megnyitón Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója. Példaként említette a Jadzent nevű labdajátékot, amely életkortól függetlenül bárki számára kellemes kikapcsolódást nyújthat. Itthon a szőregi iskola az elsők között honosította a kosár-, kézi- és röplabda szabályait ötvöző csapatjátékot négy évvel ezelőtt. “Egy rendkívül, nevelési célzattal és csapatépítésre is használható játékról van szó, melyet jó lenne minél több iskolában megvalósítani” – emelte ki az igazgató.

Az önkormányzat nagy örömmel támogatja a szőregi iskola sportlehetőségeit, és a gyerekek egészséges életmódra nevelését – mondta el a rendezvényen Rózsavölgyi József. Szőreg-Marostő önkormányzati képviselőjelöltje hangsúlyozta: az iskola területén elmúlt időszakban felépült egy műanyag pálya, melyet kosár- és kézilabdára is használhatnak a gyerekek, emellett egy kisméretű műfüves focipályával is gazdagodott a település. “A közeljövőben szeretnénk a testnevelést fejleszteni egy új sportcsarnokkal, illetve terveink között van a szőregi bányagödörben egy sportpálya létrehozása. Ez utóbbi több állomással várná a legfiatalabbtól a legidősebbekig minden sportolni vágyót, ahol mindenki megtalálhatná a neki való sportlehetőséget” – hangsúlyozta Rózsavölgyi József.

A konferenciával párhuzamosan egész nap zajlottak a vetélkedők az iskolában: több korosztályban váltófutás, családi focibajnokság és judobemutató mozgatta át a fiatalokat, illetve a Jadzsent játékban is megmérkőzhettek.

Illés Attila, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szoreg.hu

szoreg.hu képtár