A század elején még sok száz szerb élt Szőregen, mára azonban alig maradtak, de ahogy minden évben, idén is megtartották a szerb templomban a búcsút.

Szőregen már kevés szerb él, aki tartja a vallását, ennek ellenére a templom működik és tartanak istentiszteletet kéthetente. Szegedről jár ki egy pópa megtartani a misét. „Az önkormányzat mindig is támogatta a szerb egyház működését, a templom fenntartását. A helyi iskolában van szerb oktatás is. A búcsút minden évben megrendezik, és jómagam a katolikusokat is arra szoktam bátorítani, hogy jöjjenek el a szerbek búcsújára is” – mondta el portálunknak Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

„Délelőtt volt a nagy liturgia, délután pedig a vecsernyével folytatódott a búcsú, ilyenkor zajlik nálunk a kalácsvágás és a búzaszentelés. A kalácsot és a búzát a mindenkori ügyeletes koma ajándékozza a közösségnek. A délutáni szertartás a templomban kezdődik, később kint, a szabad ég alatt van a terített asztal, ahol a pópa megszenteli a kalácsot és a búzát, majd a hívők a nyílt ég alatt látják vendégül egymást, ismerősöket” – mesélte Vladiszavljev Milán.

Megtudtuk: Szőregen 100 évvel ezelőtt 1600 szerb élt, most 15-en vannak. „Sajnos nem jellemző, hogy visszajárnának az elszármazottak, nem értem ezt a passzivitást. Sokan nem messze a határtól telepedtek meg. Csak akkor jönnek, ha valami intézni valójuk van, például anyakönyvi kivonat kell az állampolgársághoz” – fejtette ki az egykori egyházi testületi vezető (a püspök feloszlatta a szervezetet), hogy az elvándorlások mellett a hagyományok hatékony ápolására bizony szükség lenne azokra, akik ebből merítkeztek.

Dobó Csaba, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szegedma.hu

szoreg.hu képtár