Szőrén szálán eltűnt a szőregi szerbek pénze – így a népnyelv a pravoszláv templom felújításáról, konkrét tájékoztatás híján. A püspökség nem nyilatkozik, az esperes ígéretet emleget. Az idő kevés – a templom állapota borzasztó.

Három éve kapott ígéretet a szőregi szerb egyházközség a kétszázharminc éve épült temploma belső felújítására. Mi is megírtuk, hogy a közösség az államosított iskolaépületéért cserébe a szegedi önkormányzat közbenjárására közel huszonkétmillió forintot kapott. A kártalanítási pénzt a szőregi szerbeknek nem utalták át közvetlenül. Helyette a budai szerb ortodox egyház – ahová szervezetileg a szőregiek tartoznak – püspöke, Antelity Lukijan megígérte, hogy tizenegymillió forintot fordítanak a renoválásra. Ám az idei év elejéig nem mozdult semmi.

A jelek szerint nemrég elkezdődött a templom fennállása óta második rekonstrukciója. A copf-klasszicista épület szép külseje ostromállapotot takar: a berendezést lefóliázták, a falfestést restaurálni kell. Hátul omlik a karzat fala. Kérdéses, elég lesz-e a tizenegymillió és a hat hónap ennek a rendbe hozására.

Optimista a fiatal esperes, Szvetomir Militics, aki a deszkiek és a szőregiek lelki gondozását látja el. Azt mondta, a helyi építési vállalkozó néhány hete vonult fel, a határidő augusztus vége. Tudja, hogy óriási a munka. Ennek ellenére reméli, hogy szeptember 2-án búcsút tarthatnak és felszentelheti a püspök.

Azt nem tudta az esperes, mennyiért dolgozik a szőregi cég és hogy elég lesz-e a pénz. Azt mondta, ígérete van, hogy a püspökség kifizeti a számláikat, ha mindennel elkészülnek.

Hallgat a hivatal

Értesüléseink szerint a minap a szőregiek tájékozódó küldöttségét sem fogadta a püspökség, sőt úgy tudni, az előző évekhez képest nincs változás, vagyis nincs meg a pénz. Megkértük a múlt héten a budai hivatalt, hogy tisztázza az ellentmondásokat. A püspökségen faxon kérték a kérdéseinket, hozzátéve, ez nem azt jelenti, hogy válaszolnak. Nem is válaszoltak. Tegnapi telefonos megkeresésünkre a hivatal lelkésze nem kívánt nyilatkozni. Szerinte a szőregi esperesnek pontosan tudnia kellene az építkezés részleteiről. Hallott a mendemondákról, egyházon belüli vádakról van szó, ezeket pedig nem kommentálja.

Dombai Tünde
Délmagyarország Online, 2008. február 26.