Bensőséges ünnepség keretében osztották ki szerdán délben a városháza házasságkötő termében a városi nyugdíjas szervezeteket érintő támogatásokat. Most közel ötmillió forintra pályázhattak a szegedi szépkorúak klubjai. Az átlagosan több mint százezer forintos támogatásról szóló okleveleket Botka László polgármester adta át.

dr. Botka László és Balázs István. Fotó: szeged.hu

Botka László és Balázs István. Fotó: szeged.hu

A szegedi önkormányzat – több éves hagyománynak megfelelően – tavaly és az idén is 20 millió forintot különített el a szegedi nyugdíjas klubok támogatására. Idős Boros Gyula, az önkormányzat idősügyi referense az ünnepség előtt elmondta: most a kistérségi alap 4 millió 691 ezer forintos keretére pályázhattak a szegedi nyugdíjas szervezetek. Összesen 54 pályázat érkezett, amelyből 42-őt ítéltek támogathatónak. Többek között színházlátogatásra, kirándulásszervezésre, hagyományőrzésre, az egészséges életmódot népszerűsítő programok finanszírozására kaptak most átlagosan 110 ezer forintos támogatást a szegedi idősügyi szerveztek.

Az ünnepség keretében a támogatásról szóló okleveleket Botka László polgármester adta át:

– Számomra mindig öröm, hogy az elmúlt években sikerült hagyománnyá tenni, hogy egy évben többször is találkozhatunk itt, a városházán és amellett, hogy átadhatom a nyugdíjas kluboknak Szeged város támogatását programjaikhoz, alkalmat adnak arra is, hogy köszöntet mondjak – mondta Botka László.

A városvezető arra emlékeztette a megjelenteket, hogy a közös munkát 2002-ben kezdték el, akkor Szegeden összesen 20 nyugdíjas klub működött, az elmúlt évek közös munkájával sikerült elérni azt, hogy a városban jelenleg már 63 nyugdíjas klub és szervezet tevékenykedik, több mint 11 ezer taggal.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

– Az a célkitűzésünk, hogy egy olyan élhető várost teremtsünk, ahol mindazok, akik életükkel, munkásságukkal, felelősségvállalásukkal segítették Szegedet felépíteni és megteremteni mindent, ami a jövőhöz szükséges, jól érezzék magukat. A világ akkor működik jól, ha mindazok, akik kezdeményeznek valamit, maguk dönthetnek arról, hogy milyen programokat kívánnak megszervezni. Ezért létrehoztuk az idősügyi tanácsot és minden évben a városi közgyűlés elfogadta Szeged költségvetésében azt a 20 millió forintos tételt, amelyet a nyugdíjas tanács osztott el az egyes klubok és egyesületek között. Azt gondolom, hogy ez egy olyan érték, amelyet védenünk kell, mert példanélküli Magyarországon. Nem véletlenül ismerték el a közös munkánkat akkor, amikor elnyertük az Idősbarát Önkormányzat kitüntetést.

Botka László beszélt arról is, hogy 2014-ben is sikerült ezt a támogatási rendszert megtartani, bár meg kellett küzdeni érte. A közgyűlés jobboldali többsége ugyanis ezt a 20 millió forintot 15 millióra csökkentette.

– Mi ezt nem hagytuk, ha nem is a szegedi önkormányzat, de a szegedi kistérségi többcélú társulás költségvetésében megtaláltuk a módot arra, hogy az elvont 5 millió forintot pótoljuk – így az idén is összesen 20 millió forinttal tudjuk támogatni a szegedi nyugdíjas szervezeteket. Ebből kerül sor ma 5 millió forint kiosztására – mondta el Botka László, aki végül gratulált a pályázóknak akik, olyan programokat nyújtottak be, amelyek sok ezer szegedi nyugdíjas számára kínálnak programokat. A polgármester példaképpen említette a hétvégi halfesztivált, ahol 1200 nyugdíjas mutathatja majd be halléfőző tudományát a Partfürdőn.

Ezt követően a városvezető átadta a támogatásokról szóló okleveleket, a nyugdíjas klubok vezetőit, megjelent képviselőit pedig virággal is köszöntötte.

szeged.hu

Borítókép: dr. Botka László és Balázs István. Fotó: szeged.hu