Katalin napjához (november 25.) legközelebbi vasárnapon tartják Csongrád megye évzáró búcsúját, a szőregi Szent Katalin-napi búcsút. Ez az esemény a helybeliek számára az év egyik legnagyobb, legjelentősebb ünnepe. Ekkor jönnek haza a településről elszármazottak, ilyenkor látogatnak el egymáshoz a szomszédok, rokonok, a környező településeken élő barátok, hogy a vendégváró terített asztalnál a legfinomabb ételek és italok mellett közösen ünnepeljék meg a templom védőszentjének napját.

Rózsavölgyi József, a választókörzet képviselője hagyományt szeretne teremteni, a mai napon emléklapot és rózsafüzérre függesztett ezüst medált nyújtott át 6 helybelinek, akik több évtizedes önzetlen munkájuk során sokat tettek az egyházért és Szőregért. A kitüntetettek: Détári János, Furák Lászlóné, Bánáti György, Kovács Gyula, Nátly Dezsőné és Kanalas Istvánné.

Civilek az egyház szolgálatában

Az egyházközségen belül azok vannak többségben, akik adni akarnak és nem azok, akik kapni szeretnének, mondja Kovács Gyula, az egyik kitüntetett, az egyházi képviselő-testület civil elnöke. Mindannyian önzetlenül teszik a dolgukat, nem akkor jönnek, amikor ráérnek, hanem amíg az adott feladatot meg nem oldják és munkájukat el nem végzik. Az ünnepek előkészítése, az ünnepi szent misék alapfeltételeinek megteremtése, biztosítása, az egyházi épületek fenntartása és működtetése tartozik a civilekből álló egyházi képviselő-testület tevékenységei közé. Kovács úr szerint egy-egy plébános képtelen lenne ilyen szerteágazó munka elvégzésére, ezért vannak ők, hogy segítsenek. Az elismerés meglepte, mint fogalmazott, ezekben a körökben senkinek sem jut eszébe az elismerésre, a kitüntetésre gondolni, mindenki igyekszik a háttérben, arcmutogatás nélkül elvégezni a dolgát.

A felállványozott katolikus templomban a Szent Katalin-napi szentmise meghívott szónoka Czár János újmisés bajai káplán volt, akit 1994-ben szenteltek diakónussá, idén pedig pappá. A teológiát végzett, 67 éves káplán arról beszélt, hogyan élt boldog családi életet két gyermekével mindaddig, amíg tavaly el nem veszítette a feleségét. Ekkor döntötte el, hogy az egyház szolgálatába áll. Ahogy fogalmazott, Isten becsukott egy kaput, ugyanakkor megnyitott egy másikat is.
A művelődési házban rendezett díszebéd alatt a jelenlévők kivetítőn kísérhették figyelemmel azokat az eseményeket, amelyek a település elmúlt egy évében történtek. „Ez nem melldöngetés” -, magyarázza Rózsavölgyi – , „hanem egyszerűen emlékezünk arra, hogy itt járt március 15-én Koltai Gábor,hogy a könyvtárban klímát szereltettünk fel, felidézzük, milyen felújítások, fejlesztések történtek településünkön, mert egyszerűen hajlamosak vagyunk felejteni.” Egyfajta összegzés ez, amelyben mindenki láthatja, mi történt az elmúlt egy év alatt Szőregen.

A toronyórát is megjavították

A templom felújítása is a tervek között szerepelt, a Katalin-napi búcsúra időzítették a munkálatok befejezését, azonban hiba csúszott a számításba. Menet közben derült ki, hogy a fugák közül teljesen kihullott a vakolat. A megnövekedett autóforgalom hatására alaposan megrongálódtak a falak és a mennyezet, ezért egy ékeléses eljárással próbálják egymáshoz szorítva a téglákat orvosolni a bajt, ami, sajnos, a tervezettnél több időt vesz igénybe.
A búcsú napjára időzítették a toronyóra átadását is. A szerkezet éveken keresztül nem működött, ezért Rózsavölgyi a képviselői alapjából 500 ezer forintot adott a megjavítására. Az óra világítását hozzákapcsolták a templom körüli díszkivilágításhoz, most azzal együtt működik. Mellesleg, hajszálpontos, mint új korában, hiszen a legmodernebb technikával újították fel.

„Egyszerű dolgok ezek, a polgárok mindennapi életében mégis fontosak. Ezért újítottuk fel a közelmúltban a járdát, a kerékpártárolót, a Szentháromság-szobornál újrafestettük az öntöttvas kerítést és megcsináltattuk a lábazatát, a sekrestye előtt pedig egy tetőt építettünk a bejárathoz, mert a régi igencsak elavult állapotban volt” – sorolja az eredményeket a képviselő, aki ugyanúgy örül Szőreg gyarapodásának, szépülésének, mint polgártársai.

Tuti, szegedma.hu

szoreg.hu képtár