A fesztiválvárosi hangulatot érzékelhetik a hét végén a szegediek: néptáncosok és zenészek lepik el az utcákat – Szőregen rózsák –, este koncertek és színielőadások lesznek.

Rózsakirálynőt választanak ma hat jelölt közül a szőregi rózsaünnep résztvevői és a kilenctagú zsűri. Ennek elnöke a tavalyi fesztiválon királynővé választott Máder Mónika lesz. – A választás nem tévesztendő össze egy szépségversennyel, itt nem az arc, a test szépsége a döntő, hanem a teljes kép, a személyiség kisugárzása számít – mondta Mónika.

A rózsához való kötődést a következő fordulóban vizsgálják, a bírák ezt tartják a legfontosabbnak. Ezután a hölgyek a zsűritagok kérdéseire válaszolnak, Mónikának tavaly többek között arra kellett megfelelni, ismer-e rózsás nótát. – Lányos zavaromban hirtelen a millió rózsaszál jutott eszembe, de az eléneklésére már nem vállalkoztam – emlékezett vissza a királynő. A nyitónap estéjén, ma fél kilenckor Bródy János ad élő koncertet Emlékpróba címmel, majd utcabál következik a Zsomboy’s együttessel.

Ma kezdődik a néptáncfesztivál, menettánccal érkeznek a vendég együttesek a Széchenyi térről a Dugonics téri megnyitóra, este pedig a színházban tartanak folklórműsort, akárcsak szombaton. Ugyancsak ma nyit a városháza udvarán berendezett nyári színház a Szécsi Pál életéről szóló zenés darabbal. Pozsgai Zsolt Szeretni bolondulásig című darabjában Gergely Róbert kelti életre a fiatalon öngyilkosságot elkövetett legendás énekest. Szombaton és vasárnap is lesz előadás.

A Szeged közeli fürdővárosba, Mórahalomra hívja lapunk az olvasókat: a szombati fürdőparty családi mulatság lesz, minden korosztálynak kínálunk szórakozást – medencékben és azokon kívül. Szent Iván-éji máglyarakás tűzugrás is kápráztatja a vendégeket az újszentiváni falunap reggeltől estig tartó programjának zárásaként – szombaton éjjel.

Délmagyarország Online, 2005. június 24.