11 nap alatt 320 kilométert tesz meg a sportoló

Egy 350 kilós szekeret húz el Tiszaszigettől egészen a Kékes-tetőig Aranyi László. A tegnap útnak indult 56 éves szegedi férfi célja, hogy felhívja a figyelmet a sportos, drog nélküli életre. A szekérhúzó uniós csatlakozásunk napjára, május elsejére ér az ország legmagasabb pontjára.

Újból szekérhúzásra adta a fejét a szegedi Aranyi László. Az 56 éves férfi most 320 kilométert akar megtenni tizenegy nap alatt egy 350 kilós szekérrel. A sportoló tegnap reggel indult el az ország legmélyebb pontjáról, Tiszaszigetről.

– Az első napon 42 kilométert kell teljesítenem. Sándorfalván keresztülhúzom a kocsit egészen az ópusztaszeri emlékparkig – árulta el Aranyi László tegnap délelőtt a szegedi Temesvári körút forgalmában. A szekér mellett elhaladó autókból csodálkozva nézték a mindenkire mosolygó férfit.

Aranyi naponta több alkalommal is engedélyez magának kisebb-nagyobb pihenőket. Ilyenkor eszik, megiszik egy-két üdítőt. Emellett pólót is cserél, mivel leizzad. Ezért pólóból rengeteget visz magával. A tervek szerint hazánk európai uniós csatlakozásának napjáig, vagyis május elsejéig kell az 1014 méteres csúcsig eljutnia.

– A vállalkozásom célja, hogy felhívjam az emberek, főleg a fiatalok figyelmét a sportos, egészséges életmódra – mondta a szekérhúzó. – Ezért is választottam túrám mottójának a következőt: „Drog nélkül, tisztán lépj az EU-ba!”.

Magyarország legmélyebb pontjától Újhelyi István országgyűlési képviselő kísérte Szőregig a szekerest. A szegedi városrészben egy kicsit el is időzött Aranyi László, mivel gyermekek fogadták.

– Annyira kedvesek voltak, a lányoktól még virágot is kaptam – tette hozzá nevetve.

A körösladányi születésű, de negyven éve már Szegeden élő férfinek nem ez az első „ilyen húzása”. Tavaly egy négyszáz kiló súlyú szekérrel száz kilométert tett meg huszonnégy óra alatt.

Kormos Tibor
Délmagyarország Online, 2004. április 22.