A székely autonómia napját ünnepelte a Szegedi Őserő a Megmaradásért Dalárda Szőregen.

Október utolsó vasárnapján szerte a Székelyföldön őrtüzek gyújtásával, lármafákkal jelezték a székelyek önrendelkezési igényüket, a határainkon belül fellobbanó lángokkal pedig a magyarok jelezték támogatásukat testvéreink igényének jogosságára vonatkozóan.

A rendezvény résztvevőit Fazakas S. János, a dalárda elnöke köszöntötte.

– A székely autonómiatörekvés fő szószólója a Székely Nemzeti Tanács, amely 2003. október 26-án alakult Sepsiszentgyörgyön. Célkitűzése nem más, mint jogaink kivívása a demokrácia eszközével. 2009. szeptember 5-én Székelyudvarhelyen elfogadták Székelyföld autonómia statútumát, hivatalos jelképként a székely zászlót, a címert és a Székely himnuszt, és bemutatták Székelyföld térképét, amely közigazgatásilag nyolc székre van felosztva. Az erdélyi székely-magyarok évszázadokon át igaz és tiszta szívvel őrizték és a mai napig is őrzik az igaz magyar, nemzeti öntudatot. A mi gyökereink ott vannak Erdély szívében, és ezért kérem minden magyar testvéremet, segítsétek a székelyeket! – fogalmazott.

Az elmúlt évben a Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezését, aláírásgyűjtését sikerrel zárta, jelenleg azért küzdenek, hogy az Európai Bizottság sikeresnek nyilvánítsa a kezdeményezést.

Koós Kata, delmagyar.hu

Borítókép: Lármafát állítottak Szőregen a Szegedi Őserő a Megmaradásért Dalárda tagjai. Fotó: Török János, delmagyar.hu