Összesen háromszáztizenhat négyzetkilométeren dolgoznak Csongrád-Csanád megye „alján”. Kódneve is van a munkának! Önjáró vibrátorokkal gerjesztenek. Nagyon fontos, senki ne játsszon a leszúrt fakarókkal, ne vigyék el, ne tegyék arrébb azokat!

Szeged 3D – Ez az a fedőnév/kódnév/jelszó, amit használnak erre a munkára Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft.-nél. Ezt a céget bízta meg a MOL SZMDK Szénhidrogén Koncessziós Kft., mint bányavállalkozó, hogy a „Szeged-Délkelet” kutatási területen lévő bányatelkeken szeizmikus méréseket végezzen.

A Szeged-Délkelet bányatelek háromszáztizenhat négyzetkilométer, ezeket a településeket jelenti: Algyő, Deszk, Domaszék, Ferencszállás, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Maroslele, Röszke, Sándorfalva, Szeged, Tiszasziget, Újszentiván.

Augusztus 15-éig tartanak a munkák négy-öt kilométeres körzetekre osztják föl a területet, egy helyszínen jellemzően öt–hét nap dolgoznak.

 

De mit csinálnak?

Négy fázisban dolgoznak:

  • A mérések első fázisában a két-három fős geodéta mérőcsoport megkezdi a tervezett szeizmikus vonalak kitűzését. GPS segítségével kijelölik és számozott fakarókkal megjelölik az érzékelők pontjait az ingatlanokon, közutakon és a települések utcái mentén. Zárt/bekerített ingatlanokat a mérés nem érint, amennyiben mégis szükséges lenne érzékelők elhelyezése, akkor az csak a tulajdonos jelenlétében/engedélyével történik.
  • Következő lépésként a kábeles csoportok a kijelölt pontok mellé geofonokat helyeznek el, amelyeket hegyes végükkel a talajba szúrnak. Az érzékelők nagyjából 7–12 napig maradnak a területen. Ezek a speciális eszközök csak szeizmikus kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok.
  • Harmadik fázisként a szeizmikus jelgerjesztés történik önjáró vibrátor gépekkel. A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár, valamint vibrációs hatás érzékelhető, amely az épületek biztonságát, állagát nem veszélyezteti. A mérési munkálatok végeztével minden kábelt és jelölőkarót eltávolítanak a terepről.
  • A mérés eredményeként földtani keresztmetszeteket, szelvényeket kapnak, amelyek érzékletesen szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését. Az adatok komplex értelmezése egy olyan geológiai modell felállítását teszi lehetővé, amely megbízhatóan képezi le a kutatási terület földtani szerkezetét.

A geológusok kérik, hogy a kitűzött karókat, rezgésérzékelő műszereket ne mozdítsa el senki, a munka végeztével azokat elviszik.

Ha bármilyen észrevételük van, az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft.-nél őket keressék: Romvári Zalán +36703756280, Karvalics Anett +36705070099

gszl, szeged.hu