Cornelia Diekmann: ‘Meggyőződtem róla, hogy jól döntöttünk’

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A tegnapi díszünnepségen népes nézősereg előtt a bírálóbizottság francia elnöke adta át az elismerést a Széchenyi téren. A városháza előtti terület napok óta tüntetések helyszíne, ám a díjátadón semmiféle atrocitás nem történt.

Megtelt érdeklődőkkel tegnap délután a Széchenyi tér városháza felőli része. Békésen sétáló fiatalok, családok, nyugdíjas párok hallgatták a Beethoven Örömódáját, az unió himnuszát, majd közösen elénekelték a nemzeti himnuszt. Köszöntőjében büszke és összefogó európai közösségnek jellemezte Szeged lakosságát Botka László polgármester. Háromnapos közös ünneplésre hívta a város lakóit, majd angolul
üdvözölte a testvérvárosok és az Európa Tanács delegációit.

Guy Lengagne, az Európa Tanács bizottságának francia elnöke adta át a kitüntetést. Kiemelte, az 1955-ben alapított legrangosabb európai díjat a negyven pályázó közül olyan város nyerheti el, amely fontosnak tartja az európai kapcsolatok fejlesztését és az európai szellemiség képviseletét. Szeged mellett az volt az egyik legerősebb érv, hogy testvérvárosaival valóban élő, baráti kapcsolatokat ápol.

Szabó Gábor, a szegedi egyetem rektora a 30 ezer egyetemi polgár nevében köszöntötte a kitüntetett várost, mindazok nevében, akik egész életükre vagy tanulmányaik idejére Szegedet, Magyarország egyik tudásközpontját választják. A testvérvárosok küldöttségeit képviselő darmstadti tanácsnok, Cornelia Diekmann arról beszélt, mennyire fontosak a kapcsolatokban a közös rendezvények.

Szeged a díjjal hétezer eurót vehet át, amelyet fiatalok európai utaztatására fordíthat. A bronz emléktáblát a díjbizottság elnöke, a polgármester, a rektor és a darmstadti tanácsnok kíséretében hagyományőrző huszártisztek vitték ki a téren felállított talapzatra, ahol vasárnap délutánig megtekinthetik a szegedi polgárok.

A díjátadás után színvonalas fesztiválprogram kezdődött: a Pavane tánccsoport palotást, majd toborzót táncolt, Beethoven kilencedik szimfóniáját hallgathatták meg a résztvevők. Az európai borok fesztiváljára érkező borkóstolók kilenc ország negyvenféle termésével koccintottak Szeged sikerére. A téren felállított nagyszínpadon a Száztagú Cigányzenekar lépett fel.

A Szegeden is napok óta tartó kormányellenes tüntetések résztvevői megígérték, a díjátadón nem lesz rendzavarás. Ezt maradéktalanul betartották, az ünnepségen semmiféle atrocitás nem történt. Hogy mégsem volt teljesen nyugodt a Széchenyi téren összegyűlt közönség, azt mutatta, hogy az ünnepség során eldördült díszlövésekre összerezzentek, ijedten reagáltak az emberek.

Dombai Tünde
Délmagyarország Online, 2006. szeptember 23.