Két júniusi fesztiválról is tájékoztattak pénteken a szervezők: a szegedi sörfesztivál 10-én, a szőregi rózsaünnep 26-án kezdődik.

Sörszállító lovas kocsi járja jövő szerdától a szegedi utcákat: ezzel népszerűsítik a városban a június 10. és 14. között megrendezett 17. sörfesztivált – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Puskás László, a rendezvény egyik főszervezője.

Az idei sörünnep helyszíne ismét az újszegedi liget lesz. Az elmúlt évekkel szemben ezúttal minden sörsátorban különböző műfajú zene szól majd – így mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt. Többek közt Csocsesz, Tóth Gabi, az Apostol együttes és Ganxsta Zolee is színpadra lép, de retro Abba- és Hungária-bulin is részt vehetnek a vendégek. A talpalávalót a Gera Fivérek, a Dollár Boy’s, illetve Juhász Máté és Eszter húzza.

Az ötnapos fiesztán számos, kisebb-nagyobb nyereménnyel honorált játékban vehetnek részt a vendégek. Fődíjként szombat este egy kétszemélyes utat sorsolnak ki – teljes ellátással – a müncheni Oktoberfestre. A látogatók a Heineken-gyár tízféle sörét – világosakat, barnákat, búzát és alkoholmenteset – kóstolhatják meg, és 20 vendéglátóegységnél csillapíthatják éhségüket. A sörfesztivállal kapcsolatos bővebb információkat a http://www.szeretemszegedet.hu oldalon találnak az érdeklődők.

Csipkerózsikák szerepelnek az idei rózsünnepen – rózsafejdíszeket kapnak a lányok –, és sárga lesz az ünnep színe. A napfényszínnel is megköszönik a szőregiek a segítséget Szegednek. Hiszen alighogy befejeződik az idei, június 26-tól 28-ig tartó Rózsaünnep, megkezdődhet a szőregi szabadidőpark teljes rekonstrukciója – 63 millióból. Ebből majdnem 25-öt pályázaton nyert a város, a többi önerő. A jelenlegi nádas tavat rendbe teszik, mobil színpadot, hang- és fénytechnikát vesznek, lépcsős lelátót alakítanak ki. Ezzel az egykori szőregi bányagödörből egész évben használható fesztiválhelyszín lesz – Alessandro Monti ezredesről Monti Sándor térnek nevezik el. Minderről pénteken tájékoztattak, egyszersmind aláírták a kivitelezői szerződést.

delmagyar.hu, 2009. május 29.