A szegedi Kossuth Lajos Általános Iskola hetedikes diákjai látogattak csütörtökön Csíkmadarasra, a helyi tanintézmény hetedikes és nyolcadikos diákjai fogadták őket.

Egynapos ittlétük alatt iskolabemutatón vehettek részt, a vendéglátó diákok pedig zenés, verses előadással köszöntötték őket. A programban még közös szánkózás és ebéd is szerepelt. „Amennyiben csak intézményben szabott a kapcsolattartást, az nem lesz hosszú távú. Személyes kapcsolatok révén lehet mély barátságokat szőni” – bíztatta Bíró Éva, a Kiss Ferenc Általános Iskola igazgatója vendégeket és házigazdákat egyaránt az ünnepi előadást megelőző pillanatokban. Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna Erzsébet, a magyarországi tanintézmény vezetője elmondta, hét esztendeje jár rendszeresen Székelyföldre, Csíkmadarasra pedig már negyedik alkalommal látogat. „Akármekkora is legyen a távolság közöttünk, ennél szebb közös szó, mint a magyar, ennél szebb közös érzés, mint magyarnak lenni, nincsen.”

A látogatás a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! című program keretében valósult meg. Ennek célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról.

A program révén 2010 óta több mint 30 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon.

Rédai Botond, csikmadaras.ro

Borítókép: Fotó: csikmadaras.ro