Emlékérmeket adományoztak az 1956-os forradalom és a szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából olyan szegedieknek, akik tevékenyen részt vettek az akkori történésekben, illetve a kormányhivatal és a megyei önkormányzat lengyel vendégei is elismeréseket kaptak.

„Wolna Polska – Wolne Węgry” – az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös ünnepségét követően ’56-os elismeréseket adtak át. Juhász Tünde kormánymegbízott külön erre a jubileumi alkalomra készíttetett névre gravírozott emlékérmet és oklevelet nyújtott át a lengyel vendégeknek: Tadeusz Kaczornak, Łódź-i tiszteletbeli főkonzulnak, Witold Stępieńnek, Łódź Vajdaság Marsalli Hivatalának vezetőjének, valamint Zbignew Raunak, Łódz vajdaság elnökének.

’56-os érmet készíttetett Taneusz Kaczor főkonzul is a jubileum alkalmából, amelyet olyan személyeknek nyújtott át, akik tevékenyen részt vettek a hatvan évvel ezelőtti eseményekben, vagy éppen sokat tettek a múlt történéseinek feltárásáért, azért, hogy minél több információ napvilágot láthasson arról, hogy pontosan mi is történt hazánkban 1956-ban. Bár személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, de emlékérmet ítéltek oda Kiss Tamás MEFESZ-alapítónak, aki az október 22-i budapesti műegyetemi gyűlésen is felszólalt szegedi küldöttként, míg november 1-étől a forradalom és szabadságharc leveréséig Szegeden fegyveres nemzetőrként tevékenykedett. Elismerték Jancsák Csabának, a SZTE-JGYPK Humántudományi Intézetének Társadalomismereti tanszékének főiskolai docensének munkáját, aki az 1956/57. tanévi egyetemi ifjúsági mozgalmak kiváló ismerője és kutatója. Bálint László magyar kémelhárító, történeti kutató, állambiztonsági szakértő is emlékérmet vehetett át, akárcsak Péter László magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, várostörténész, nyelvész, folklorista. Őt 1957-ben nyolc hónapra börtönbe zárták az 1956-os forradalom és szabadságharcban való részvétele miatt. Szintén elismerésben részesült Vekerdy Sándor kardiológus, nyugalmazott főorvos, akit a forradalom és szabadságharc leverése után azzal a váddal tartóztatták le, hogy szervezte a Balaton-felvidéki forradalmat a Balatonfüredi Állami Kórház alorvosaként, majd bírósági eljárás nélkül a kistarcsai büntetőtáborba internálták.

A dóm altemplomában tartott ünnepségen Gyurcsik Iván varsói magyar nagykövet elismerését nyújtotta át Witold Stępieńnek Taneusz Kaczor főkonzul, amelyet a lengyel-magyar szolidaritás évének alkalmából adományoztak Łódź Vajdaság Marsalli Hivatalának vezetőjének.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu