Katonai kürtöktől, csatakiáltásoktól, ágyú- és puskalövésektől lesznek hangosak Szeged és Szőreg utcái a hétvégén; a városba csaknem kétszáz, az 1848-49-es szabadságharcot megidéző katonai hagyományőrző érkezik.

Rendkívül látványos lesz

Csehországból, Erdélyből, Felvidékről és Magyarország számos településéről összesen tizennégy egyesület és csapat, köztük három tucat lovas és nyolc tüzéregység jelezte részvételét a XII. Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozón – mondta Vass László hagyományőrző alezredes szerdán.

A találkozó programja a pénteki toborzóval indul, majd szombaton délelőtt az újszentiváni táborhelyről az egységek bevonulnak Szegedre a díszszemlére. A hagyományőrzők megkoszorúzzák a 3. Huszárezred lovasszobrát és a szőregi csata emlékoszlopát is. Kora este Újszentivánon felavatják Aulich Lajos honvédtábornok kopjafáját, majd a találkozó leglátványosabb része a szőregi csata újravívása következik.

A találkozót szervező Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, Magyarországon első ízben rendeznek emlékcsatát az esti órákban. Külföldi tapasztalatok alapján rendkívül látványosnak ígérkeznek az összecsapások a szürkület idején, hiszen elsütésükkor a korabeli puskák egy, az ágyúk másfél, kétméteres lángokat lövellnek.

Az utolsó csatára emlékeznek

A harcok a Monti parkban kezdődnek, majd a császári csapatok a magyar honvédeket fokozatosan kiszorítják a csatatérről. Az 1849-ben történtekhez hasonlóan a magyar egységek este 8 óra körül a szőregi utcákon keresztül igyekeznek visszavonul Temesvár irányába.

A szőregi csata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó ütközete volt. 1849. augusztus 5-én Szőregnél a magyar seregek Dembinski lengyel tábornok vezérlete alatt vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári-királyi csapatoktól, elhagyták állásaikat, s visszavonultak Temesvár felé. A vereség a viszonylag kis veszteségek – ötszázan vesztették életüket és négyszázan estek fogságba – ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a harc és az azt követő visszavonulás során.

szegedcafe.hu