Nem lehet dohányozni többek között a szegedi játszótereken, köztemetőkben, tömegközlekedési megállókban – erről is döntöttek a képviselők a pénteki közgyűlésen. A júniustól hatályos rendeletről a dohányosok azt mondják: nem szabályok, hanem intelligencia kérdése, ki, mikor és hol gyújt rá.

Korlátozzák a dohányzást Szeged közterületein – erről döntöttek a tegnapi közgyűlésen. Gyimesi László fideszes képviselő indítványa szerint június elsejétől tilos lesz a füstölés többek között a játszótereken, a köztemetőkben, a tömegközlekedési megállóhelyeken. A fideszes politikus csak a fedett megállóhelyeket füstmentesítette volna, a közgyűlés jogi bizottsága azonban kiterjesztette az indítványt az összes megállóra.

A cél, hogy védjék a nem dohányzók egészségét. A három hónap múlva hatályba lépő korlátozó rendelet 81 villamos- és troli-, 447 busz-, valamint 33 közös megállót érint. Az általunk megkérdezett dohányosok szerint az ötlet jó, bár inkább szokás és tolerancia kérdése, hogy ki, hol gyújt rá.

– Aki cigarettázik, az nemigen foglalkozik az ilyen rendeletekkel. Amíg nincs büntetés, addig ugyanúgy rá fognak gyújtani a buszmegállóban, mint eddig – magyarázta Dékány László buszvezető a Széchenyi téri megállóban. Szerinte a rendelettel korlátozzák a dohányosokat a szabad döntésükben. Úgy véli, a gyakorlat igazolja majd, hogy rendelettel nem lehet a füstölést megtiltani.

Szabó József nyugdíjas évtizedek óta nagy bagósnak számít. A Dugonics téri villamosmegállóban faggattuk. – Nem dobálom el a csikket, s nem fújom rá a gyerekekre a füstöt. Ha valakit zavar, arrébb megyek. Nem értem, miért kell szabályozni ezt, intelligencia kérdése a dohányzás is – mondta, miközben rágyújtott.

Június elsejétől nem csupán a buszmegállókban lesz tilos a füstölés: nem lehet cigarettázni az iskolák, óvodák és az egészségügyi intézmények bejáratánál sem. A templomok bejáratai és lépcsője, a kulturális és közművelődési feladatot ellátó épületek előtti járda is védett területnek számít majd. Az ifjúsági ház dolgozóit nem lepte meg a döntés.

– A bejárat előtt még egy trolimegálló is van, úgyhogy ránk duplán érvényes a tiltás. Amikor felújíttattuk az épületet, már tudatosan készültünk a hasonló intézkedésekre. Júniustól csak a teraszon lehet dohányozni – közölte a marketingvezető. – A vendégeink tudják, hogy az épületben nem lehet dohányozni, az új rendszert is megszokják majd. Szerintem ez nem okoz gondot a rendezvények lebonyolításánál – tette hozzá.

Az új rend szerint: aki a dohányzási tilalmat megszegi, 30 ezer forintra is megbírságolhatják a közterület-felügyelők.

Szigor Vásárhelyen és Csongrádon is

Vásárhelyen 2007 októbere óta tilos rágyújtani a játszótereken és csikket eldobni közterületen – a rendelet megszegői komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Csongrádon pedig április 1-jén lép hatályba a cigistop: a fedett buszmegállókban, öt közparkban, a temetőben, a piacokon és a játszótereken tilos cigarettázni, a Körös-torok homokfövenyén pedig csak a kijelölt helyen lehet dohányozni.

delmagyar.hu, 2009. február 28.