A közösségi rendészet a Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően, a Belügyminisztérium szervezésében elsőként négy városban, Szeged mellett Nyíregyházán, Miskolcon és Zalaegerszegen valósul meg. A modell lényege, hogy jobban bevonják a helyieket az őket érintő problémák megoldásába.

A program célja, hogy a rendőrség a helyi közösségekkel együtt mérje fel a bűnügyi problémákat és dolgozzon ki megoldási javaslatokat. A közösségi rendőrség minden esetben bevonja a helyieket a problémák megoldásába, munkájuknak köszönhetően közvetlenebbül elérhetik a polgárokat, fogadóórákat tartanak, bűnmegelőzési előadásokat szerveznek.

A közösségi rendőr könnyen elérhető, kérdésekkel, észrevételekkel lehet hozzá fordulni, munkája során bűnmegelőzési tanácsokkal is segít. Felhívja a helyiek figyelmét az esetleges veszélyforrásokra, már megtörtént bűncselekmények esetén a megoldási lehetőségekre, valamint az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokra, a civil szervezetek munkájára.

Zalaegerszegen körzeteket jelölnek ki, hogy az emberek minél előbb el tudják juttatni észrevételeiket a lakóhelyükhöz közeli közösségi rendőrhöz. A lakosság a különböző rendezvényeken, fesztiválokon, fórumokon, előadásokon is találkozhat a közösségi rendőrrel.

A közösségi rendőrség az érintett városi rendőrkapitányságok részeként, de újfajta filozófiával, szemléletváltással tevékenykedik majd, általa jobban be tudják vonni a helyieket az őket érintő problémák feltárásába és megoldásába.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu