Országszerte hatvannégy helyszínen vesz át benzinkutakat a MOL-tól a lengyel multinacionális olajfinomító és benzin-kiskereskedő Orlen cég. Az M1-es bevezetőjén már meg is történt az átadás, Balástyán is már régebb óta van kútjuk, Szegeden pedig az Algyői úton lévő Lukoil is arculatot és nevet változtatott a napokban. Márciusban pedig két újabb szegedi MOL kutat festenek át piros-fehérre.

Az Orlen-csoport már 2022 végén piacra lépett Magyarországon, összesen 143 hazai töltőállomást vesz át. Hetvenkilenc benzinkút már korábban az Orlen-csoport tulajdonába került, ezek eddig Lukoil márkanév alatt üzemeltek. A fennmaradó hatvannégy töltőállomást – közöttük két szegedit – 2024 közepéig fokozatosan veszik át.

Szegeden a Makai úti és a Csongrádi sugárúti MOL kutak kerülnek át az Orlenhez: az arculatváltás után az előbbi március 4-én, az utóbbi pedig egy nappal később nyit a piros-fehér logó alatt.

A közelünkben még Hódmezővásárhelyen lesz új Orlen kút: a Szántó Kovács János úton február 29-én lesz a váltás.

„Az egész mögött pedig nem más, mint Mol és a Grupa Lotos SA-val, valamint a PKN Orlennel kötött megállapodása áll, amely révén a Mol-csoport hálózata több, mint 410 LOTOS Paliwa töltőállomással bővült Lengyelországban. Ugyanakkor az akvizíciós megállapodás részeként 64 magyarországi töltőállomást átadtak az Orlen részére. Az átadás 2024. január 8-tól kezdődően fokozatosan történik, és várhatóan 2024. április végére fejeződik be” – írja  Világgazdaság.

A MOL-tranzakció lezárását követően az Orlen-csoport összesen több mint 660 töltőállomást üzemeltet majd Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu