Péntek déltől elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Szegeden – közölte Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke.

A rendelkezés értelmében a város közigazgatási területén belül tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni.

Botka László polgármester felszólítja a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd-, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás.

A polgármester utasította a városban, a légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok – nitrogén-dioxid, szénmonoxid – kibocsátását.

A szálló por magas koncentrációja miatt Budapesten, Nyíregyházán és Várpalotán már elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, míg Szegeden kívül számos nagyvárosban – így például Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron – a tájékoztatási fokozat van érvényben.

delmagyar.hu