Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozót Szegeden; mint minden esztendőben idén is augusztus első hétvégéjén, az 1849-es szőregi csata évfordulóján.

A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényre öt országból, 220-250 résztvevő érkezik, köztük tíz lovas csapat ötven huszárral – mondta Vass László, a szervező Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Pénteken délután az érkező egységek egy-két képviselője közönségtoborzót, fegyver- és egyenruha-bemutatót tart Szeged belvárosában, míg a többiek kialakítják táborhelyüket Szőregen az általános iskolánál.

Szombaton délelőtt a csapatok Szőregről bevonulnak Szeged belvárosába, ahol a főtéren díszszemlét tartanak, majd átvonulnak az Aradi vértanúk terére, ahol megkoszorúzzák a szőregi csata emlékoszlopát. Ezt követően délután Újszentivánon folytatódnak a programok, a lovasparkban fegyvernemenként bemutatkoznak a csapatok, este pedig Hagyományőrző Bál zárja a napot.

Vasárnap reggel megkezdődik a szőregi bányagödörben a felépített és kialakított terepen a pirotechnikai eszközök telepítése. Ezzel párhuzamosan ökomenikus tábori istentiszteletet tartanak, református és katolikus pap áldja meg a fegyvereket, a lovakat és a hadba vonulókat, hiszen néhány órával később kezdetét veszi a fesztivál fő attrakciója, a látványos hadijáték.

Az egyórás csata alatt a nézők szakértő kommentár mellett nemcsak az 1849. augusztus 5-én Szőregen történtekkel, de a XIX. század hadiművészetével is megismerkedhetnek. A csata, mint minden évben, idén is új elemmel bővül, egy korabeli toborzójelenetet láthatnak majd a nézők, de ezen kívül is lesznek még meglepetések – ígérte a hagyományőrző alezredes.

stop.hu/MTI, 2008. július 30.
Kapcsolódó anyagok

Szőregi csata 2008