Tarján, mivel Szeged második legöregebb lakótelepe, az egyik legzöldebb pontja is a városnak. A fák 40 év alatt 5 emelet magasságig nőttek. Sok ház előtt rózsalugasok, virágoskertek pompáznak, köszönhetően a néniknek, akik locsolják őket.

Tarján a 60-as évek végén épült, még téglablokkos házai előtt szinte mindenütt virágoskerteket vagy bokrokat, örökzöldeket találunk. A Hüvelyk utca 7/B lakói pedig a környék legnagyobb rózsakertjével dicsekedhetnek. Mindenki büszke rá, de valójában a kert egy ember, Dobó Ferencné érdeme. – A munka az enyém, a tékozlás mindenkié – mondta az idős asszony, aki családi házból költözött a tarjáni ház földszintjére 1986-ban. A mondat második fele nem a lakótársakra vonatkozott, hanem azokra, akik ballagás idején hajnalban megkopasztják a rózsalugast.

– Móravárosi kertes házból kerültem ide – mesélte –, az első dolgom az volt, hogy pénzért felásattam a „dzsungelt”. Szőregi rózsakertészetben vettem a rózsatöveket, elültettem őket, és a virágokat 15 éve egyedül gondozom. A másik lépcsőházban lakó Jani bácsi szokott még segíteni.

A lugasban más virágok is nyílnak, ezeket Kenyeres Lajos önkormányzati képviselő 5000 forintos utalványaiból vette. A néni dicsérte képviselőjét, aki az összes ház elé új padokat is állíttatott.

Újabb ház, újabb földszint, újabb kertecske: a Szamos utca 12/B-ben a lépcsőház bejáratától jobbra és balra egyaránt virágos, bokros zöldterület fogadja a vendéget: Sallai Lajosné gondozza 15 éve, amióta nyugdíjba ment. Elmondta, nem bírta nézni az erkélyéről a dudvás területet. Mára olyan dús lett a növényzet, hogy szerinte még a levegő is más. Mivel egy ideje kevesebbet tud foglalkozni a kerttel, segítségre szorul: a szomszédasszony, Dénes Józsefné vette át a feladatait, a 4. emeleten lakó Bálint György pedig metszi a fákat és nyírja a sövényt.

Az újságíró kénytelen megállapítani, hogy a kertek telepítését és gondozását rejtélyes okoknál fogva leginkább a földszinti lakók érzik szívügyüknek. A többiek pedig, ha már nem is segítenek, de legalább nem ártanak: mindenütt szó nélkül kifizetik a közösből azt a vízdíjat, amelybe a kertecskék locsolása kerül.

Fekete Klára, delmagyar.hu