Közel két tucat szegedi intézmény épületének és a város több szobrának díszvilágítását kapcsolják le egy órára március 28-án, szombaton este fél 9-től. Szeged az idén ezzel kíván csatlakozni a Föld órája nemzetközi akcióhoz, kifejezve elkötelezettségét a klímavédelem és a környezettudatosság iránt.

A Föld óráját idén kilencedik alkalommal szervezi meg a Természetvédelmi Világalap, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaváltozás veszélyeire. A 2007-ben Sydneyből kiinduló akcióhoz tavaly világszerte több mint száz ország négyezer városa csatlakozott.

 

Az országból egy millióan vesznek részt az akcióban

Magyarországról évente több mint egymillió ember vesz részt a Föld óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. Olyan híres látványosságok borultak az elmúlt években sötétbe, mint a tatabányai Turul, a Parlament vagy a Művészetek Palotája, de többször elsötétült már a szegedi egyetem Tanulmányi és Információs Központja is.

Az akcióhoz az idei évben ismét csatlakozott Szeged városa, így március 28-án, szombaton este fél 9-től 19 szegedi épület, szobor díszkivilágítása szünetel egy órán keresztül. Az akcióhoz nemcsak intézmények, vállalatok és önkormányzatok csatlakozhatnak, hanem magánszemélyek is.

 

Sötétbe borul és bulit tart a TIK

Szombat este 20 órától számos programmal készülnek az SZTE Tanulmányi és Információs Központban. „Március 28. az a nap, amikor a fények egy órára kialszanak. Este fél 9-től fél 10-ig borul sötétségbe a világ, köztük mi is! Rengeteg programmal, szórakozási lehetőséggel és egy kis meglepetéssel is készülünk nektek! Gyertek és ünnepeljétek velünk az áramszünetet!” – írják a szervezők.

Az este folyamán kerül sor a Föld órája rajzpályázat eredményhirdetésére, lesz kvízjáték, nyeremények, csocsó, társasjátékok, bárki elkészítheti a saját Föld órája bögréjét, vagy játszhat terápiás kutyákkal a Tappancs Állatvédő Alapítvány jóvoltából, lesz zene, móka, kacagás és meglepetésműsor.

 

Tizenkilenc helyszínen biztosan kialszik a fény

A Föld Órájában résztvevő szegedi helyszínek: városháza, dóm, Móra Ferenc Múzeum, SZTE központi épület, Kálvin téri templom, Új magyar Hajnal templom, Anna fürdő, SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épülete, Huszár szobor, szegedi zsinagóga, Szent Kereszt templom és a kálvária, Mátyás téri ferences templom, Széchenyi téri Vásárhelyi Pál szobor, Széchenyi téri Deák Ferenc szobor, Széchenyi téri Széchenyi István szobor, Széchenyi téri Tisza Lajos szoborcsoport, Reök-palota és a Szent István téri víztorony díszvilágítása, valamint sötétbe borul az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épülete.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu