Zöldterületekben és fákban egyre gazdagabb Szeged. Százhatvanezer lakosú városunkat nyolcvanezer fa hűsíti és zöldíti, azaz minden második szegedire jut egy fa. Ebben elsők között vagyunk a hazai nagyvárosok sorában. Az idén ősszel még tovább gyarapodik a város faállománya. A következő hetekben – ha az időjárás is engedi – több mint hatszáz fát ültetnek el városszerte a környezetgazdák.

Péntek reggel Szőregen kezdtek a faültetők: a Sarkantyú utcában pótoltak kivágott fákat és újakat is ültettek.

– Az elmúlt hetekben az önkormányzat egy újabb fásítási programot indított el. Ennek keretében hatszáz fát ültetünk el Szeged számon pontján, összesen több mint száz helyszínen, többek között Szőregen is. Körülbelül húsz fafajtával – egyebek mellett kőrissel, juharral és szillel – gyarapodik majd a város faállománya. Ezek mind úgynevezett várostűrő fajták. Az önkormányzat saját forrásból a fák megvásárlására, kiültetésére és utógondozására összesen hetvenkét millió forintot fordít. A most elültetett fák az ország legnagyobb faiskolájából, Alsótekeresről érkeztek Szegedre – mondta el pénteken reggel a helyszínen Mihálik Edvin.

A tanácsnok arról is beszélt, hogy ez a projekt is a Zöld város program része, ami szerint minden egyes kivágott fát, a környezetéhez közeli másikkal pótolnak.

Most többek között a Móra-parkban, a Semmelweis utcában, a Lechner és Kálvária téren zajlik vagy zajlott faültetés.

– Minden faültetésnek nagyon örülünk, hiszen Szőreg egy klasszikus kertváros, nagyon sok szép zöldterülettel. Az itt élők is rendszeresen gondozzák az előkertjeiket és nagyon büszkék a környezetükre – mondta el Avramov András.

A városrész önkormányzatiképviselője arról is beszélt, hogy két éve a Makai úton egy hasonló program keretében már harminc fát elültettek, most pedig olyan fákat  pótolnak a Sarkantyú utcában, amelyek kiszáradtak és ki kell vágni őket.

– Nagyon örülök, hogy ilyen szép kőrisfákat ültetnek az utcánkba, ami még virágozni fog nyáron. Eredetileg itt évtizedek óta nagy diófák álltak, belepték az egész utcát, nehéz volt tőlük közlekedni és sok gondot okoztak az áramszolgáltatónak is, mert nem győzték metszeni, hogy ne lógjanak bele a villanyvezetékekbe, nem beszélve az ősszel lehulló rengeteg levélről – mondta az utcában lakó Lengyel Józsefné.

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár