Kezdődik a parlagfűszezon – igaz, a nagy szárazság miatt a pollenszórás kezdete a szokásosnál két héttel későbbre várható. Az allergiásoknak érdemes már most elkezdeni szedni gyógyszereiket. A parlagfüves területeket fokozottan ellenőrzik: Szegeden eddig 38 esetben indult eljárás.

A fővárosban már tüneteket okozó koncentrációban mérnek parlagfűpollent – megkezdődött a legtöbb allergiás életét megkeserítő gyomnövény virágzása. Ha bízhatunk az időjárásban, amely hatással van a virágporszórásra, idén alacsonyabb lesz a pollenterhelés, mint tavaly. A kevés csapadék és a hosszú hőséghullámok nem kedveztek a növekedésnek, a növények egy része ki is száradt. Ha pedig a virágzás idején sok csapadék esne, kimosná a levegőből a pollenszemeket – igaz, új növendékek is előbújhatnának a földből.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján egyelőre nincsenek allergiás tünetekre panaszkodó betegek. Aki azonban tudja, hogy érzékeny a parlagfűre, már most érdemes felíratnia és használnia gyógyszereit. – A tünetek kialakulása így megelőzhető – mondta el Bata Zsuzsanna bőrgyógyász-allergológus egyetemi tanár. Hozzátette: ezek a szerek nem gyógyítják az allergiát, csupán az okozott panaszokat nyomják el. – Ma már azt tanácsoljuk a betegeknek, hogy az oki kezelést vegyék igénybe. Az úgynevezett deszenzibilizálás során a nyelv alá spricceljük a meghatározott koncentrációjú allergént. A kezelés második évében már jelentősen csökkennek a panaszok, akár a gyógyszerek is elhagyhatók. Ezt az eljárást azonban a szezon kezdete előtt két hónappal el kell kezdeni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július 1-je óta bírságolhat a parlagfű miatt. A törvény értelmében mindenki köteles saját portáján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben ez nem történik meg, közérdekű védekezést kell elrendelni. Az első kényszerintézkedésekre még nem került sor, a parlagfű virágzása ugyanis a szokásosnál két héttel későbbre várható. A hivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságánál eddig két külterületi szennyezett részt jelentettek a megyéből, ezek kényszerkaszálása is későbbre várható – ha a felszólításra a tulajdonos nem reagál. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Belterületen az ingatlan méretéhez képest magasabb összegű bírság is kiszabható, mint a külterületi ingatlanokon, mivel a lakóövezetben virágzó parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent. Ácsné Gunda Judit, a szegedi önkormányzat általános igazgatási irodájának vezetője elmondta: 38 eljárást indítottak, kilencet megszüntettek, a tulajdonos ugyanis a helyszíni szemle idejére lekaszálta a parlagfüvet. Hét ügyet a földhivatalhoz továbbítottak, mert külterületről volt szó. Kényszerkaszálást még nem rendeltek el, bírságot sem szabtak ki.

Tímár Kriszta, delmagyar.hu