Táblákat tettek a házuk falára és a kerítésükre a szőregi Légió úton a felirattal: „Mi 10000 forintot adtunk az útépítésbe.” Így hirdetik a lakók, hogy elégedetlenek, mert hiába fogtak össze, utcájukban máig sincs aszfalt, 1994 óta kohósalak úton kénytelenek járni. A helyi képviselők ígéretei ellenére a megoldásban nem bízik senki.

Légió út. Ez a neve a Szőreg határában lévő két kilométeres útnak, melyen a kora őszi délutáni melegben iskolások baktatnak hazafelé. Erre már nem jár a busz.

– Télen a hó, ősszel a sár miatt nehéz itt közlekedni –mondja Kelemenné Lázár Éva, aki 1993-ban kezdeményezett útépítést. –Előfordult, hogy beteg édesapámat a férjem a karjában vitte ki a betonútra, mert járhatatlan volt ez az utca. Még Békési Zoltán képviselősége idején 2 millió forintot kaptunk útépítésre, ehhez mi családonként 10 ezer forintot gyűjtöttünk a Szőregért Alapítványnak. Ebből építették 1994-ben a mostani kohósalakos utat. Az ígéret szerint erre két év múlva került volna aszfaltréteg, amelyre azóta is várunk.

Talán elégtételként az utca lakói közül néhányan a kerítésükre táblát csináltattak a fölirattal: „Mi 10 000 forintot adtunk az útépítésbe.” Éva elmondja, ebben ő már nem vett részt. Ugyanis nem nagyon bízik a területrendezésében. Foghíjas az utca, sok teleknek nincs gazdája, s ez nehezíti az érdekérvényesítést. Éva véleményével a szomszédos házakban élők egyetértenek.

– A Légió úton vagy a szúnyogok és a parlagfű, vagy a sár és a hó okoz napi problémát. A táblákkal azt jelezzük, megoldásra várunk. Nem könnyű itt élni –folytatja Éva –, a fiatalok általában hamar elköltöznek.

– Szőreg külterülete folyamatosan épül, az ott lakók komfortigénye növekszik –vélekedik Iványi Aurél, a szegedi városrész önkormányzati képviselője. –Természetes igény, hogy a lakók szeretnének mindig egy komfort fokozattal előre lépni, de egy-egy útfejlesztés 50-60 millió forintba kerül. Ezt valahonnan el kell vonni, és sajnos választani szükséges, hogy egy egész városrésznek építsünk művelődési házat, vagy egy-két utat aszfaltozzunk.

A Légió úton tavaly vezették be a közvilágítást. Szőreg területén mostanában építik ki a csatornahálózatot, az aszfaltozás csak a csatornázás befejezése után célszerű. Ugyanakkor Szentgyörgyi Pál alpolgármester és Iványi Aurél tárgyal a Légió út csatornázásának, majd aszfaltozásának fejlesztést tervbe illesztéséről.

– Könnyebb önkormányzati forrást teremteni útépítésekre ott, ahol a lakók is hozzá tudnak járulni a fejlesztéshez –foglalja össze tapasztalatát Serege János, a Szegedi Környezetgazdálkodási és Hulladékhasznosítási Kht. igazgatóhelyettese. A Légió utcához hasonló összefogás például a Lövölde utcában is létrejött, a lakók itt is kohósalak utat építettek, részben önkormányzati, részben saját forrásból.

Gonda Zsuzsa
Délmagyarország Online, 2004. október 6.