A fogyatékkal élő fiatal felnőttek fejlesztését, képzését és a szórakozását szolgálja az a tíz számítógép, amit a kormányhivatal adományozott a Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület által fenntartott intézménynek.

A fogyatékos fiatal felnőttek nappali ellátásával, fejlesztésével foglalkozó, a Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület által fenntartott intézmény fordult a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz, hogy a szőregi egységükbe járó, huszonnégy tizennyolcadik életévét betöltött gondozottjuk számára számítógépeket kérjenek. A tíz gép átadóján Doktorné Karácsony Anett, a Szerb utcai intézmény vezetője elmondta, elsősorban a délutáni foglalkozásokon van szükség a gépekre, zömében autista fiataljaik fejlesztő programokkal játszanak ilyenkor, vagy épp interneteznek, de olyannyira elöregedett a gépparkjuk, hogy esetenként a dolgozók számítógépeit használták a fiatalok.

Juhász Tünde kormánymegbízott az átadón ígéretet tett arra, hogy bútorokat is fognak kapni a GEMMA-sok, ám azokat nem a Szerb utcába, hanem a Bakayba szállítják majd. A tervek szerint ugyanis a decemberben átadott, jelenleg is bővítés alatt álló GEMMA fejlesztőiskolába fognak költözni a szőregi egységből, és így meg tudják valósítani eredeti elképzelésüket, a komplex, élethosszig tartó szolgáltatás biztosítását. Doktorné Karácsonyi Anett arról tájékoztatott, hogy jól halad az épület felújítása, de a lift beépítése és a külső lépcsőház kialakítása még nem történt meg, ami viszont alapfeltétele annak, hogy egy épületbe kötözhessenek a GEMMA-sok.

A GEMMA Fejlesztő-nevelés Oktatást Végző Iskola Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola 2010-ben jött létre. Megálmodói olyan érintett szülők és szakemberek, akik saját problémájukból kiindulva tudják, hogy milyen szolgáltatások segítik leginkább a fogyatékos gyermeket vagy felnőttet ellátó családot. A céljuk egy olyan komplex ellátó intézmény kiépítése, ahol egészen kisgyermek kortól az elmúlásig megfelelő ellátást kaphatnak az önellátásra képtelen, fogyatékos személyek: bölcsőde, óvoda, fejlesztő iskola, nappali intézmény, ápoló-gondozó otthon, foglalkoztatás illetve mozgásfejlesztő központ.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc, szegedma.hu