Az idei már a harmadik alkalom volt Szőreg életében, amikor szabadtéri misével tisztelegtek Szent Fülöp emléke előtt a hívek.

A szent Firenzében született, édesapja jogász volt. Egészen fiatal korától kezdve a Domonkos-rendi hagyományok szellemében élt, és már 16 évesen szegény- és beteg emberek istápolását választotta Rómában. 36 éves korában pappá szenteltette magát, és megalapította a San Girolamo della Carita elnevezésű közösséget, mely imádságra és elmélkedésre szervezett találkozókat. Fülöp egész életét meghatározta a humor, bolondos egyénisége és vidámsága miatt nagyon népszerű személyiség volt. Többek között ennek tudható be, hogy már életében is szentként tisztelték a hívek. Halála után 10 évvel, 1615-ben avatták boldoggá, 7 évvel később pedig szentté.

A Szent Fülöp tiszteletére Szőregen celebrált első szabadtéri szentmise 2014-ben volt, Bánáti György kezdeményezésére. Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő akkor azt mondta, szeretné, ha hagyománnyá válna a település életében a szabadtéri mise – s azóta is minden évben megrendezik, idén immár 3. alkalommal. A helyiek nagyon örültek az eseménynek, hiszen 700 év után a 2014-es volt az első szabadtéri mise Szőregen. Gruber László akkori, és Nagy Róbert jelenlegi plébános is örömét fejezte ki a gyülekezet kezdeményezését illetően, s szerencsére tovább él a hagyomány. A helyszínen, a Rohonyi dombon egykor apátsági templom állt, melyet az ott lakó népesség Szent Fülöp tiszteletére emeltetett, feltehetően a 13. században.

szegedma.hu

szoreg.hu képtár