Legendák sorozatunkban Szőreg büszkesége, a kétszeres olimpiai ezüstérmes Balla József következik. A +100 kilogrammban versenyző szabadfogású birkózó Európa-bajnok volt, világbajnokságon is szerzett ezüstérmet. Egykori birkózótársával, Csikós Ferenccel emlékezünk rá.

– Amikor hazajött, egyből elkezdett ö-vel beszélni – kezdte az emlékezést Balla Józsefre, a kétszeres olimpiai ezüstérmes birkózóra, Szőreg szülöttére Csikós Ferenc, egykori versenyző, edző. – Nagy tehetség volt, 18 évesen el is vitték Szegedről, a Fradi szerződtette. A SZVSE-ben még utánpótlás országos bajnok volt, felnőtt sikereit a zöld-fehérek színeiben érte el. Hihetetlen akaraterővel rendelkezett, szorgalmas, kitartó sportoló volt.

Balla József Montrealban és Moszkvában is ezüstérmes lett a nyári olimpián a +100 kilogrammban szabadfogásban. Egyszeres vb-ezüstérmes, egyszeres vb-bronzérmes, 1983-ban a budapesti Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, ezenkívül még háromszor volt ezüstérmes az Eb-n. Itthon verhetetlen volt, 13-szor nyert országos bajnokságot.

– Nem volt szerencséje a sportban. Az ő idejében birkózott egy szovjet fiú, Angyijev, aki verhetetlen volt. Józsi ezért nem lett a világ legjobbja, mert ez az orosz óriás legyőzhetetlennek bizonyult. Nagy súlyához képest igen mozgékony volt, remekül támadott lábra, és védekezésben is gyors tudott lenni. A birkózósport nagy alakja marad örökké, méltán lehetünk rá büszkék.

Balla József fiatalon, 48 évesen hunyt el 2003 márciusában. Az aktív versenyzés befejezése után sportvezetőként dolgozott, 1996-tól a magyar válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett.

– Mindig jó kapcsolatot ápoltam vele – zárta a beszélgetést Csikós Ferenc –, sokat jött haza, szerette Szegedet, Szőreget. Kapitánysága idején több tanítványom is szerepet kapott a válogatottban, a szegedi versenyzőkre mindig különös figyelmet szentelt. Fiatalon rengeteget birkóztunk az SZVSE termében. Öt évvel idősebb voltam nála, így rendre elvertem. Amikor a felnőtt válogatottban újból összemértük az erőnket, akkor visszavágott: ezután már csak ő nyert. Milyen furcsa, hogy lassan már nyolc éve nincs közöttünk, fiatalon ment el, pedig biztos, hogy sokat tudott volna segíteni szeretett sportágának.

Balla József

Születési hely: Szőreg
Születési idő: 1955. július 27.
Sportpályafutás kezdete: 1967
Nevelőedző: Vass József.
Egyesületei: Szőregi Rákóczi Sportegyesület (1967), Szegedi VSE (1971), FTC (1973-1987).
Súlycsoport: +100 kg, 1985-től 130 kg.
Szakág: szabad fogás.
Eredményei: olimpiai ezüstérmes (1976, Montreal; 1980, Moszkva), vb-ezüstérmes (1985), vb-bronzérmes (1977), Európa-bajnok (1983), Eb-ezüstérmes (1975, 1978, 1981) 13-szoros magyar bajnok.

Süli Róbert, delmagyar.hu