Szeged 17 városrészében szeptembertől heti helyett kétheti rendszerességgel viszik el a sárga zsákos szelektív hulladékot. Van, aki szerint ez burkolt áremelés.

– Kaptunk egy szórólapot, hogy spórolás miatt szeptembertől nem hetente viszik el a sárga zsákos szelektív hulladékot, hanem csak kéthetente. Ez burkolt áremelés, nem? Amikor bevezették a szolgáltatást, nagyon örültek neki a hattyastelepiek. Sokan használják, de az utóbbi időben annyit szigorítottak a rendszeren, hogy túl sok örömünk nincs benne. Nagyon oda kell figyelni, mit gyűjtünk és mit nem. Például tejfölös és joghurtos poharat még kimosva sem tehetünk bele, ha van a csomagolásban hungarocell, azt sem viszik el – sorolta a változásokat egy kerékpáros férfi a hattyastelepi Váltó utcában. A buszmegállóban várakozó nyugdíjasok nem tartották nagy problémának, hogy ritkábban szállítják el a sárga zsákokat. Mint mondták, az öttagú családok gyűjtőnejlonja sem telik meg hétről hétre. Fölösleges pénzkidobás a fél zsák szemétért üzemanyagot pazarolni.

– A szelektív hulladék gyűjtésére más szabályok vonatkoznak, mint a háztartási vegyes hulladék begyűjtésére, ami közszolgáltatás – válaszolta kérdésünkre a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója. Koltainé Farkas Gabriellától azt tudakoltuk, hogy az intézkedéshez nem kellett volna-e közgyűlési vagy minimum szakbizottsági döntés. – A hulladéktörvény szerint a közszolgáltatás és a közegészségügyi szempontból kötelező heti elszállítási kötelezettség csak a háztartási vegyes hulladékra vonatkozik. Az, hogy társaságunk házhoz megy a szelektív hulladékért, eddig is többletszolgáltatás volt, amit továbbra is biztosítunk. De a veszteségeink csökkentése érdekében módosítottuk a begyűjtés gyakoriságát azzal, hogy a köztes időszakban az ilyen típusú hulladék befogadása folyamatos a hulladékudvarokban és a gyűjtőszigeteken. Ezzel kapcsolatban csupán annyi a közszolgáltató kötelessége, hogy az ingatlantulajdonosokat tájékoztassa a változásokról. Ennek maradéktalanul eleget tettünk.

A szakember hozzátette: nehéz döntés volt a szolgáltatás visszafogása, de mérlegelve a lehetőségeket más módot nem találtak arra, hogy racionalizálják a szolgáltatást. A szelektív hulladék begyűjtése soha nem számított nyereséges területnek a társaságnál. A céget az önkormányzat a közfeladat ellátására hozta létre, és nonprofit jellegénél fogva minden forrását ennek a feladatnak a végrehajtására kell felhasználni. Ezért a szelektívhulladék-kezelésben nem piaci, hanem a lehetőségekhez képest környezetvédelmi szempontok vezérlik a szolgáltatót.

17 városrészt érint

Szeptembertől Szeged családi házas övezeteiben, vagyis 17 városrészben hetiről kéthetire ritkul a sárga zsákos szelektív hulladékszállítás. A változás érinti Móravárost, Rókust, Felsővárost, Szőreget, Dorozsmát, Petőfitelepet, Baktót, Tápét, Klebelsbergtelepet, Gyálarétet, Hattyastelepet, Szentmihályteleket, Kecskéstelepet, Béketelepet, Fodorkertet, Újszegedet, Alsóvárost. Eddig a mennyiségi korlát alkalmanként két zsák volt, de ezt is rugalmasan kezelte a szolgáltató. A továbbiakban is elszállít a cég minden zsák szelektív hulladékot.

Dombai Tünde, delmagyar.hu