A helyi rózsatermesztőket közvetlenül érintő ügyet tárgyalta a Szőregi Gazdakör, ugyanis az időjárás viszontagságai miatt keletkezett veszteségükre nem jár kártérítés.

A taggyűlés – melyen a tagságon kívül meghívottként részt vett B. Nagy Lászlóországgyűlési képviselő, Vecseri Csaba megyei falugazdász, Széll Imre, a Szőregi Virág- Dísznövény ÁFÉSZ elnöke, Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő, a gazdakör tagja és Szabó Károly falugazdász is – bevezetőjében Kerekes Ferenc elnök ismertette a testület indítványát és javaslatát a mezőgazdasági káreseményekkel összefüggésben. A legutóbbi vihar miatt több rózsatermesztő jelentős kárt szenvedett. Nagyobb területen rózsatöveket fordított ki a vihar vagy tört össze. A Nemzeti Kártérítési Alappal kapcsolatos szabályozás a rózsa-, gyümölcsfa- és gyógynövénytermelők esetében nem teszi lehetővé a tényleges károk felmérés alapján történő részbeni megtérítését. A jogszabály csak a szántóföldi kultúrák, zöldség- és gyümölcs ültetvényeire vonatkozik, annak ellenére, hogy azonos nagyságnyi területen a kárt kiváltó esemény miatt a bekövetkezett kár többszöröse is lehet – hangzott el.

A testületi döntés értelmében a rózsatermesztők érdekeit figyelembe véve össze kell állítani a gazdakör javaslatát. A megvalósítani kívánt cél, hogy szabályozott állami támogatással és termelői befizetéssel a rózsa- és gyógynövénytermelők is jogosultak legyenek a rendkívüli események miatt károk pénzbeni megtérítésére. Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő javasolta, hogy a közeljövőben egy szűk, operatív bizottság tegye meg a szakmai javaslatát a kormány döntéshozói felé. Az országgyűlési képviselő és a megyei fő falugazdász a gazdák jogos kezdeményezésének támogatását ígérte.

Szőregi Gazdakör / szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Szőregi Gazdakör / szegedma.hu