A Magyarok Kenyere Programban közel 8 tonna lisztet állítottak elő a Csongrád megyében összegyűjtött gabonából, amit hétfőn jelképesen adtak át az Ágota Kulturális és Közösségi Központban.

– A gazdák és a vállalkozók szolidaritását prezentáljuk most – kezdte Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke, aki beszédében bemutatta a 2011-ben útjára indult országosan és határon túlról is támogatott pécsi kezdeményezést, a Magyarok Kenyere Programját, ami mint fogalmazott, a sok jó szándékú magyar ember összefogása által a nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőttek ki magát.

A Magyarok Kenyere Program fő célja karitatív: a rászoruló, határon inneni és túli magyar gyermekek támogatása. Csongrád megyében a helyi gyűjtőpontot a kamara megyei elnökének hódmezővásárhelyi telephelyén alakították ki.

A megyében idén a tavalyi mennyiséghez hasonlóan, több mint 14 tonna búza gyűlt össze 57 adományozó felajánlása nyomán, amelyből több mint 8 tonna liszt készült. A felajánlott búzát az Agromag Kft. Makó városában üzemelő malmában őrölték meg. Ebből az ÁGOTA Alapítvány 4,5, a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása – L.É.T. Egyesület 2,5 tonna, a ferences rend pedig 950 kiló lisztet kapott.

Az ÁGOTA Alapítvány nevében Kothencz János alapító köszönte meg az adományt, amelyet az alapítvány gyermek- és lakásotthonok körében, illetve az általa segített nevelőszülők között oszt szét. – A mai naptól kezdjük kiszállítani, aki pedig eljön hozzánk, itt veheti át a lisztet. Ez egy hézagpótló támogatás, a családoknak ennyivel kevesebb pénzt kell a boltban elkölteniük – fogalmazott Kothencz.

– Harmadik alkalommal képviseltetjük magunkat ezen az ünnepségen. Sokan ennek az egy kiló lisztnek az árából mást tudnak majd vásárolni, így több étel kerülhet a rászorulók asztalára – mondta Balogh Zsolt, a L.É.T. Egyesület elnöke.

Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő adakozóként úgy fogalmazott, Újszentiván, Tiszasziget, Szőreg és Deszk gazdáival a legelső pillanatban lekezdték a gyűjtést. A ferencesek nevében a lisztet a Szeged Alsóváros Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gonda Éva vette át.

A.T.J., delmagyar.hu

Borítókép: Magyarok kenyere. Képen: Rózsavölgyi Ferenc, Kispál Ferenc, Gonda Éva, Kothencz János, Balogh Zsolt Fotó:Török János, delmagyar.hu